”Det var korkat gjort av mig”

avEmil K Lagnelius

Frustrerad Gabriel Landeskog krossade ruta i Södertäljes hemmaarena

En frustrerad Gabriel Landeskog krossade en ruta i spelargången efter Djurgårdens förlust mot Södertälje.

Nu ber stjärnan om ursäkt.

– Det var korkat gjort av mig. Självklart betalar jag skadeståndet, säger han rakryggat.

Foto: PiC-Agency
Gabriel Landeskog.

Känslorna svallade i Djurgårds-lägret under 4–2-förlusten mot Södertälje i 08-derbyt.

Stjärnan Douglas Murray fick matchstraff efter att ha skällt ut domaren Christer Lärking och även Jimmie Ölvestad fick tio minuter för ”Abuse of officials”.

Efter matchen fortsatte det att gå hett till. Djurgårdens stjärna Gabriel Landeskog, 19, krossade en ruta när han gick i spelargången på väg mot omklädningsrummet.

– Landeskog drog sönder en ruta med sin klubba på väg tillbaka in i omklädningsrummet. Inte så snyggt kanske. Vad kan klubban kosta, 2000 spänn? Och sedan rutan, 3000 eller nåt. Men Landeskog har nog råd, sa en funktionär till Länstidningen och blickade mot den trasiga fönsterrutan i Axa sports center.

”Ren olyckshändelse”

När Sportbladet får tag på Landeskog är han uppriktigt ångerfull.

– Självklart så slog jag absolut inte sönder en ruta med flit, det tror jag att de flesta förstår. De som känner mig vet att jag inte skulle göra så. Sedan... vi har precis förlorat en känslosam match, då kan känslorna slå över. Jag var frustrerad och tanken var väl att slå klubban i frustration. Jag slog på kanten, klubban vek sig, och glaset gick sönder. Det var en ren olyckshändelse och självklart betalar jag skadeståndet, säger han.

Gabriel Landeskog var assisterande lagkapten i Tre Kronor under VM i våras och i somras utsågs han till lagkapten i Colorado Avalanche. Han blev därmed den yngste i hela NHL-historien att få sätta ett C på skjortbröstet.

– Som förebild för unga hockeyspelare är det här ingenting jag vill att de ska ta efter. Men jag är en känslosam spelare och jag tror att alla hockeyspelare vet hur frustrerad man kan bli efter en förlust. Men det finns inga ursäkter för det som hände. Tråkigt bara om folk tror att jag gjorde det med flit.

”Måste kolla oss i spegeln”

Landeskogs utbrott känns signifikativt för Djurgårdens situation just nu. Mesta mästarna har tre raka förluster och ligger efter 16 omgångar på nionde plats med fyra poäng upp till strecket som innebär play off till kvalserien.

– Det är klart att det är frustrerande, vi ligger längre ner i tabellen än vad vi vill göra. Det är lätt att hitta ursäkter och skylla på mannen i randigt. Men det finns ingen tid för att tycka synd om oss själva. Det är vi som har satt oss i den här situation och det är vi som måste ta oss ur den. Vi måste kolla oss själva i spegeln och lägga de här matcherna bakom oss.

Du själv drog på dig två utvisningar i dag?

– De var två korrekta bedömningar av domaren, klubban var uppe i midjan och sedan armhålan. Motståndarna kunde kanske ha haft någon mer utvisning, men så tycker man väl alltid.

Till sist har Gabriel Landeskog en hälsning till Södertälje.

– Jag försökte faktiskt få tag på en vaktmästare så att jag kunde lämna mina kontaktuppgifter. Läser någon i Södertälje det här får de gärna kontakta mig.

ARTIKELN HANDLAR OM