NHL

Murray inför mötena: ”Vi fick spö senast”

Av: 

Johannes Hägglund

HOCKEY

Svenske backen förhandlar med NHL-klubbarna

Douglas Murray är med i spelarfackets förhandlingskommitté.
Douglas Murray är med i spelarfackets förhandlingskommitté.

Under drygt 20 år förhandlade han framgångsrikt fram avtal efter avtal åt basebollspelarna i Major League.

Nu ska Donald Fehr, 64, se till att NHL-spelarna får igenom sina krav.

– Han har fått ordning på allting, säger Douglas Murray, som är med i spelarfackets förhandlingskommitté.

Enligt spelschemat ska NHL-­säsongen 2012/13 dra i gång den 11 oktober, men det är det många som är tveksamma till att det verkligen kommer att ske. Kollektivavtalet mellan ligan och spelarfacket, NHLPA, går ut den 15 september och just nu försöker parterna förhandla fram ett nytt avtal.

– Än är det för tidigt att säga om vi kommer att vara överens. Nu presenterar båda sidorna vad de vill ha igenom och de tuffa förhandlingarna lär börja senare, säger Douglas Murray, som är en av 31 spelare som sitter med NHLPA:s förhandlingskommitté.

”Fick spö förra gången”

Murray säger sig inte vara särskilt orolig och en av anledningarna till det är spelarfackets nye boss Donald Fehr, som tillträdde i december 2010.

– Vi spelare fick duktigt med spö förra gången (2004/05). Då var det många problem inom spelarfacket och det blev lite cirkus av det hela. Sedan fick vi in Fehr och han har fått ordning på allting, säger Murray.

– Han var huvudansvarig för basebollspelarna under många år (1985-2009). Där hade de stora problem för ungefär 20 år sedan, men på slutet har det gått riktigt bra för dem, mycket tack vare Fehr.

Vad är det Fehr gör så bra?

– Han har lämnat sitt ego hemma. Han är dessutom inte bara ute efter att vi spelare ska få det så bra som möjligt. Han vill även ha ett bättre sam­arbete mellan spelare och liga. Att vi jobbar tillsammans för att utveckla sporten och få mer intäkter. Det tjänar ­alla på, säger Murray.

NHL-Lockout eller inte? – Här är några av punkterna som tas upp på förhandlingen

Intäktsfördelningen

Produkten NHL går otroligt bra och intäkterna ökar. Publiken strömmar till arenorna, fler sponsorer vill synas kring ligan och man har skrivit ett tioårsavtal med tv-bolaget NBC. Just nu får spelarna 57 procent av intäkterna medan klubbarna får 43 procent. NHL-ledningen vill att det ska vara 50/50 i det nya avtalet.

Förhandlingsdatum

Avtalet mellan NHL och NHLPA går ut den 15 september. NHL har i flera månader velat förhandla fram det nya avtalet, men spelarfacket krävde att säsongen skulle ta slut innan de satte sig vid förhandlingsbordet.

Säkerhet och regler

Spelarna tycker att NHL fattar många beslut över deras huvuden. ­Spelarna vill ha mer att tycka till om när det gäller regler och säkerhetsfrågor, som till exempel hur man ska hantera alla hjärnskakningar

Hur många som förhandlar

Spelarfackets boss Donald Fehr vill att fler spelare ska vara med vid förhandlingsbordet. NHL-ledningen menar dock att större delegationer skulle bli mindre effektivt.

OS-frågan

Spelarna vill spela OS i Sotji 2014, ägarna är mer tveksamma. ”Ingen fråga som kommer att avgöra allt. Vi förstår ägarna, men självklart vore det kul att spela OS, men det är trots allt klubbarna som betalar vår lön”, säger Doug Murray.

Draftens tvåårsregel

Som det är nu måste NHL-klubbarna kontraktera en draftad spelare inom två år för att inte förlora rättigheterna. Spelarfacket är nöjt med den regeln. NHL-ledningen vill däremot utöka den regeln till fyra år.

”Escrow”-systemet

NHL-klubbarna har sedan 2005 hållit inne på tio procent av spelarnas löner, som en säkerhet, innan man sett exakt hur mycket intäkterna blivit under säsongen. Ett system spelarfacket ogillar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL