SHL Svenska hockeyligan

Ranking: Elitseriens hetaste övergångar

Av: 

Emil K Lagnelius

HOCKEY

Här är största snackisarna inför nästa säsong

Det är mitt i sommaren, fotbolls-EM är precis avslutat, och OS stundar.

Då passar Sportbladets Emil Karlsson på att spana in silly season i ishockeyns elitserie.

Här är de mest kittlande och omtalade övergångarna i elitserien.

1. Robert Rosén, 25, c – AIK till Växjö.

Oj oj oj, en så infekterad story. Det slog ned som en bomb när AIK meddelade att poängkungen Rosén ville lämna klubben, trots gällande kontrakt.

AIK hävdade att Roséns flickvän var orsaken, vilket gav gliringar från tidigare lagkamrater.

Till slut blev Rosén klar för sin tidigare klubb Växjö och meddelade att hans flickvän lider av epilepsi, vilket gav många som hånat honom en klump i magen.

Noterbart är att övergången är så känslig att Rosén inte spelar Växjös två första matcher på Hovet kommande säsong.

2. Linus Klasen, 26, f – från Malmö till Luleå.

Liraren från Huddinge var, trots att han spelade i allsvenskan, förra säsongens mest omdebatterade. Men så spelade han också för en sanslöst hög lön i Hugo Stenbeck-finansierade Malmö.

När Malmö förvandlades till ett korthus var det många som undrade var Klasen skulle hamna. Svaret blev Luleå – en kollektiv lagmaskin.

Frågan många ställer sig nu är om Klasen kan anpassa sig till Rönnqvists ”en för alla, alla för en” eller om Jonas Rönnqvist helt enkelt ger Klasen fria tyglar.

3. Marcus Nilson, 34, f – från Djurgården till HV71

Marcus Nilson var inte sugen på att stanna kvar i degraderade Djurgården och den 8 juni presenterade Modo honom som sitt nyförvärv.

– Det känns som en rejäl nytändning. Det ska bli riktigt kul och det känns bra att få representera Modo de kommande säsongerna, sa Nilson till Modos hemsida.

En vecka senare bröts kontraktet av okänd anledning – och ytterligare fyra dagar senare presenterades Nilson som HV71:s nyförvärv.

Nilson har inte uttalat sig, men vi antar att han ser det som en rejäl nytändning...

4. Dick Axelsson, 25, f – från Modo till Frölunda.

Efter att Dick fört Färjestad till SM-guld bytte han till Modo inför förra säsongen och blev en av elitseriens hetaste övergångar.

Men skador satte käppar i hjulet för killen med elitseriens mjukaste handleder och tiden i Örnsköldsvik blev ett misslyckande, med ”bara” 23 poäng (11+12) på 42 matcher.

Många trodde på en återkomst i Färjestad. Det spekulerades även i AIK och Skellefteå. I stället skrev Dick Axelsson på för Frölunda, hans fjärde elitserieklubb.

Frågan är om Dick gör succé i Göteborg eller om jakten på Yared Hagos och Jonas Almtorps rekord (sex elitserieklubbar) fortsätter nästa säsong.

5. Mathias Tjärnqvist, 33, f – från Djurgården till Rögle

Det låter väl kanske inte så kontroversiellt att den genomtrevlige Mathias Tjärnqvist flyttar tillbaka till Rögle, klubben han spelade i redan som junior.

Nja, allt hade kunnat vara frid och fröjd – om inte Tjärnqvist hävt ur sig följande uttalande när han lämnade Rögle för Djurgården 2009:

– Det är inte pengarna som styr mitt val den här gången. Jag vill utvecklas som spelare och så vill jag vinna något. Då är inte Rögle rätt lag för mig.

Det uttalandet har inte alla glömt i Ängelholm.

6. Gustaf Wesslau, 27, mv – från Djurgården till HV71

Det var knappast Wesslaus fel att Djurgården åkte ur elitserien. Frågan var bara var målvakten som hade 92 i räddningsprocent skulle ta vägen.

Det spekulerades i Schweiz, men Wesslau valde HV71, klubben som Djurgården hade en infekterad finalserie mot 2010.

7. Johan Harju, 26, f – från Luleå till Brynäs

Linus Omarks radarpartner Johan Harju återvände inför förra säsongen till Luleå efter utflykter till KHL och NHL och förväntningarna var massiva.

Men Harju levererade inte, bänkades till och med stundtals, och lämnade Luleå med svansen mellan benen.

Nu återstår att se om han kan komma tillbaka till sin forna form i regerande mästarna Brynäs, som tappat ett flertal tunga stjärnor.

8. Ole-Kristian Tollefsen, 28, b – från Modo till Färjestad

Elitseriens snyggaste spelare är även en av de tuffaste. Norrmannen Tollefsen vet både hur man sätter in en propp och hur man tar en fajt.

Nu är tanken att han ska ersätta Jonas Frögren och bevisa att han är den nye sheriffen i Karlstad.

9. Fredrik Norrena, 38, mv – från Linköping till Växjö

Den hetlevrade finske burväktaren har en målvaktsstil som tillhör det förgångna, men trots att Norrena har passerat bäst före-datum håller han i sina bästa stunder hög klass.

LHC ansåg dock att det var dags för en föryngring och bröt kontraktet trots att ett år återstod av kontraktstiden.

I Växjö ska Norrena visa tvivlarna att han fortfarande duger.

10. Johannes Salmonsson, 26, f – från AIK till Linköping

”Salle” blev med sitt uppoffrande spel en publikfavorit på Hovet – och hans vassa tunga gjorde honom även till en favorit bland journalisterna.

Men kanske ansåg sportchef Anders Gozzi att Salmonsson tog för stor plats för när kontraktet löpte ut gick tiden utan att han erbjöds en förlängning.

– Till slut var jag tvungen att kolla på andra alternativ, sa ”Salle” efter att han skrivit på för Linköping.

Strax utanför listan

Samuel Påhlsson, 34, c – från Vancouver till Modo

På pappret den kanske starkaste värvningen i hela elitserien. Enda anledningen till att den gode ”Samme” inte placerar sig på den här listan är väl att han ofta verkar utan att synas.

En stabil tvåvägscenter, vars främsta styrka är det defensiva spelet, drar tyvärr inga fler åskådare till arenorna och ett norrländskt ”schu” skapar inga debatter. Men det är omöjligt att blunda för Påhlssons meriter: OS-guld, SM-guld, Stanley Cup.

Mattias Weinhandl, 32, f – från SKA St. Petersburg till Linköping

En klassvärvning – som dock inte placerar sig på listan av flera anledningar (som att Weinhandl enbart varit utlånad från LHC till olika KHL-klubbar sedan 2008 och att den snälle forwarden inte gör en fluga förnär). Han är helt enkelt inte en spelare som folk snackar om på stan (även om LHC-fansen med största sannolikhet kommer idiotförklara mig i kommentarsfältet här nedanför).

Men Weinhandl kommer tillföra elitserien en del artisteri och det tackar vi för.

Följ Emil på Twitter: https://twitter.com/#!/Emil_Karlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan