"Vi har all anledning att anmäla dem"

HOCKEY

Västerås anmälde – har väckt heta känslor i Karlskrona

Västerås anmälde Alexander Bergström till disciplinnämnden för tacklingen på Jan Urbas.

Det har rört upp heta känslor i Karlskrona.

– Vi har all anledning att anmäla spelare i VIK för händelser på isen, men i vår iver att vinna vill vi inte få bort motstpelare genom anmälningar, säger KHK:s tränare Per Hånberg.

Västerås har skickat in en anmälan till disciplinnämnden efter gårdagens kollision mellan Jan Urbas och Alexander Bergström. Västeråsledningen vill se Karlskronastjärnan avstängd.

– Vi har tittat noggrant på bilderna. Urbas är helt maktlös och kan inte göra något för att undvika kollisionen. Urbas åker i vår styrning, Bergström ändrar åkriktningen och axeln träffar axeln. Jag vill att disciplinnämnden ska titta på det här, säger Västerås sportchef Niklas Johansson.

Tycker du han ska få spela på tisdag?

– Har ingen åsikt om Bergström ska spela.

– Vi har inte samma överenskommelse i Hockeyallsvenskan som i SHL. Har ingen åsikt om straff, säger Johansson.

Thorsbrink bekräftar

Domarchefen Tomas Thorsbrink bekräftar att en anmälan kommit in till disciplinnämnden och att nu domare samt Karlskrona ska få chansen att yttra sig i frågan.
– Men jag är inte säker på att de hör domaren igen eftersom han fick chansen att se situationen efteråt men ändå inte ville göra någon efteranmälan, säger Thorsbrink.
Han berättar vidare att även han själv, tävlingschefen Mikael Lundström och flera SHL-domare tittat på situationen och samtliga är överens – de skulle gå på domaren Andreas Harnebrings spår om att inte dela ut någon utvisning eller göra någon anmälan.

Positivt besked för Karlskrona även om disciplinnämnden är en helt frikopplad organisation.
– De får ju bilda sig en egen uppfattning. Sedan är det ju beklagligt att den tar så illa som den gör på Västeråsspelaren (Urbas).

"Kommer inte spela mer"

Brukar disciplinnämnden väga in det faktum att Urbas säsong med all sannolikhet är över?
– Det vet jag inte. Regelverket säger ju att om en spelare blir skadad så är det ju en annan bedömning men jag vet inte. Jag kan inte uttala mig i frågan, säger Thorsbrink.

Jan Urbas drabbades av hjärnskakning och hade morgonen efter knocken rejält ont i huvudet.

– Han kommer inte spela något mer den här säsongen som det ser ut, säger Västerås sportchef Niklas Johansson till Viasat.

Viasat: Domaren, Andreas Harnebring, var säker på sitt beslut efter matchen…

– Han driver det in i dumhet för att han ska vara kaxig och tycka att han gjort rätt. Det tycker jag är en svaghet, jag tycker det är otroligt svagt. Svag karaktär från domaren.

Anmälan har väckt ilska i Karlskrona-lägret – som menar att deras spelare utsatts för minst lika tuffa smällar under matchserien.

"Är en olyckshändelse"

"Vi har all anledning att anmäla spelare i VIK för händelser på isen i match 1 och 2 (Russ Moyer kunde inte fullfölja match 3 pga nackvärken från en av smällarna) men vi har fattat beslut att inte göra det. Vi vill inte, i vår iver att vinna, försöka få bort motspelare genom att anmäla dom till DN i dessa fall", skriver tränaren Per Hånberg i ett sms till Sportbladet.

Klubbchefen Rolf Lindberg:

– Vi vill fokusera på hockey och inte anmäla saker och ting. Vi tycker att det är en olyckshändelse där båda spelarna har blicken på pucken.

ARTIKELN HANDLAR OM