”Samma domare hela matchserien”

HOCKEY

Domarbasen Peter Andersson om SHL-slutspelet

12 huvuddomare och 12 linjemän ska tillsammans hålla ordning på slutspelet.

Enligt domarchefen Peter Andersson är utgångpunkten att samma domarteam dömer en hel matchserie.

– Det är ett önskemål från klubbarna, de vill att samma nivå hålls genom hela matchserien, säger han till Sportbladet.

Foto: Peter Andersson.

På torsdag drar SHL-slutspelet igång med fyra kvartsfinaler i bästa av sju matcher. Spelarna gör sig redo för tuffa drabbningar och domarnas jobb är att se till att det fysiska spelet hålls på en rimlig nivå.

– Vi vet att spelarna höjer sig ett snäpp när det är slutspel, då måste domarna också göra det. Det gäller att våga tillåta mer fysiskt spel men samma direktiv och bedömning som i grundserien gäller, säger Peter Andersson.

Under grundserien användes 14 huvuddomare och 19 linjemän. Nu bantas truppen ner. Två huvuddomare samt sju linjemän har dömt färdigt för säsongen.

– Nästan alla domare kommer att få fortsätta döma i slutspelet. Men vilka domare det rör sig om är inget jag tänkt gå ut med, det kommer att visa sig efterhand.

”Kan uppstå speciella förutsättningar”

Tanken är att samma domare ska följa lagen genom hela matchserien.

– Vi har kört på det tidigare år och det finns många fördelar med det. Domarna känner till spelare mot spelare,  lagen känner domarna och det blir lättare att hålla samma nivå genom hela serien. Sen kan det förstås uppstå speciella förutsättningar som gör att det behöver ändras, säger Andersson.

Kvartsfinalerna inleds under torsdagen med Skellefteå mot Brynäs samt Frölunda mot Luleå.

ARTIKELN HANDLAR OM