Rönnmark om kritiken: ”Blir ledsen”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

Ulf Rönnmark känner till och har läst brevet där alla elitdomare kräver hans avgång.

Men SHL:s domarchef planerar inte i dagsläget att lämna sin post: 

– Men jag måste givetvis ta reda på vad de är de stör sig på så enormt i mitt sätt att vara och i min chefsroll, säger han.

Sportbladets avslöjande slog ner som en bomb. I ett brev undertecknat av alla elitdomare kräver man gemensamt domarchefen Ulf Rönnmarks avgång, annars hotar man med strejk. 

Detta med bara drygt två veckor kvar till SHL-premiären.

Mitt i skottlinjen finns den förre stordomaren Ulf Rönnmark som bara haft uppdraget i ett år.

Hur ser du på den massiva kritiken?

– Ja, vad svarar jag på det? Klart, jag har själv varit domare och det finns alltid synpunkter på den som leder. Under min första säsong har jag gjort en del förändringar, hur vi dömer, sättet vi kommunicerar på och även högre krav på fysik och annat. De faller inte i god jord hos alla.

Känner du till och har du läst brevet från domarna?

– Ja, jag känner sedan två dagar tillbaka till ett brev som är skrivet till SHL.

Foto: Mikael Fritzon/TT
Ulf Rönnmark.

Gärna sett en öppen dialog

Hur reagerar du på kritiken som trots allt alla elitdomare står bakom?

– Ja, men samlar man ihop x antal individer och är irriterade och förbannade kommer det även fram enskilda synpunkter, vilket jag har full respekt för. Men varför inte kommunicera det direkt med mig och varför inte ange den typen av identifieringar?

Du hade gärna sett att man tagit kritiken ansikte mot ansikte?

– Jag önskar att det fanns ett sånt klimat, men bevisligen finns inte det och då måste man gå till botten med det också. Men det var något vi tog hand på inför förra säsongen.

Hur väl kände du till att det fanns kritik mot dig?

– Jag har gjort en undersökning direkt efter säsongen vad de tycker om sin egen insats och min insats. I den framkom både bra saker och mindre bra saker. De mindre bra sakerna är jag mest benägen att förändra, och det är bland annat det vi ska diskutera i morgon.

Vad är du mest självkritisk till?

– Att varje individ är sig själv närmast och behöver få sin tid och sin uppmärksamhet. Jag hade behövt lagt mer tid på att jobba med varje individ. Det är en stor punkt som jag har med mig inför kursen.

Hoppas hitta en lösning

Du beskrivs som både arrogant och maktfullkomlig.

– De ser jag inte så glatt på. Jag blir ledsen av att höra det och jag vet inte riktig vad det är grundat i. Men jag måste givetvis ta reda på vad det är de stör sig på så enormt i mitt sätt att vara och i min domarroll, säger Rönnmark.

Hur ser du på din roll, kan du fortsätta som domarchef efter det här?

– Ja, säg så här: Jag tänker ta morgondagens domarkurs till att försöka hitta lösningar på de knutar som finns och hoppas att de aktiva domarna är lika lösningsorienterade.

Hur viktigt blir ditt möte med domarna i morgon?

– Vårt uppstartsmöte är alltid jätteviktig och för mig personligen, efter den här kritiken, är det extra viktig. 

Så spelas SHL och kvalet till SHL 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM