Domaruppror i SHL: Kräver att Rönnmark avgår

Bara veckor kvar till SHL-premiären – då skakas SHL av ett domaruppror.

I skottgluggen: domarchefen Ulf Rönnmark, 50, som nu krävs på sin avgång, annars hotar domarna med strejk.

– Vi vet att det finns synpunkter, både på vad vi måste förbättra och vad som har fungerat bra, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren som också är Rönnmarks chef.

Träningsmatcherna inför SHL och Hockeyallsvenskan har startat.
Och precis som spelarna finslipar nu domarna sin form inför en lång säsong.
Men uppladdningen störs av en mycket infekterad intern konflikt som Sportbladet nu kan berätta om. En konflikt som fanns där redan förra säsongen men som har eskalerat rejält under sommaren.
Elitdomarföreningen, EDF, har gått samman och ställer nu ett krav på SHL.
Man kräver domarbasen Ulf Rönnmarks avgång. Om inte hotar man med strejk, något som kan få stora konsekvenser för SHL, som inleds om bara drygt tre veckor, den 15 september.
Under torsdagen ska domarna ha sin upptaktsträff med utbildning på Bosön. Nu hotar flera domare med att inte dyka upp på utbildningen, och i förlängningen med att inte döma SHL-matcher.

Kräver hans omedelbara avgång

Domargrupperingen kräver att Ulf Rönnmark ska sluta sin tjänstgöring som chef med omedelbar verkan och detta har framförts i ett skarpt brev till SHL där huvuddomare och linjedomare i SHL ställer sig bakom kravet. Det handlar i korthet om Rönnmarks brist på ledarskap, dålig kommunikation och arrogans. Rönnmark pekas ut som både arrogant och maktfullkomlig.

Flera av varandra oberoende källor bekräftar Sportbladets uppgifter.

Jörgen Lindgren säger så här om Sportbladets uppgifter om kraven på Rönnmarks avgång:

– Säg så här, jag känner till en del av det. Oavsett vem som har rollen som domarchef kommer naturligtvis funderingar. Det finns alltid synpunkter på domarchefen från många håll. Sedan är det alltid olika grader. Uffe har varit på posten i ett år och ändrat en hel del. Men att kräva hans avgång och utbrett missnöje… Det är vi som anställer och eventuellt avsätter domarchef.

Har du fullt förtroende för Ulf Rönnmark?

– Uffe har varit hos oss en säsong och jobbat hårt med olika frågor så absolut. 

Upplever du att missnöjet är större nu än tidigare än mot tidigare domarchefer? 

– Nej, inte större. Säsongen har inte ens börjat. Vi gör avstämningar där vi summerar den nya säsongen och den som varit och vet vad domarna tycker om sin egen insats och vi hur agerade.

Efterträdde Peter Andersson för ett år sedan

Så du har inte upplevt att det är ett stort missnöje från domarhåll?

– Klart att det finns de som både är mer eller mindre nöjda med sin egen säsong, hur långt man gått och vilka matcher man har fått döma. Sedan finns det fördelar och förbättringsmöjligheter även hos oss, ingen verksamhet är komplett. Vi vet att det finns synpunkter på vad vi måste förbättra och vad som har fungerat bra. Uffe jobbar med de frågorna men han har som sagt bara varit ett år som domarchef.

Har ni tagit till er av kritiken från domarhåll?

– Den kritiken är flervägs. Domare som dömer och inte presterar måste ta till sig av sin chef och så motsatt. Att den som har uppdraget måste få tycka och tänka.

Hur går ni vidare nu?

– Det gäller att diskutera. Finns det synpunkter om en fråga måste man lyfta upp den och diskutera och se hur vi kommer vidare.

Är du orolig att det blir en bojkott till SHL-premiären?

– Nej, jag är lösningsorienterat. Vi har gjort bra saker och det finns förbättringsområden. Det som behövs förbättras behöver vi hitta en lösning på det. 

Ulf Rönnmark tog över jobbet som domarchef inför förra säsongen då han efterträdde Peter Andersson. Före det hade Rönnmark jobbat med marknadsfrågor hos SHL. Han har också en lång karriär som elitdomare bakom sig.

Sportbladet har sökt Elitdomarföreningens ordförande Leo Takkula.

TIPSA REPORTRARNA! Mejla Tomas Ros och Hans Abrahamsson här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!