Stjärnan betalar sin försäkring själv

HOCKEY

Förbundet: Vi har inte råd

Peter Forsberg, 34, hjälper Tre Kronor.

Men han gör det utan försäkringsskydd från ishockeyförbundet.

– Det var en grundförutsättning. Vi kan hjälpa till med försäkringsskydd på VM, men inte under Karjala Cup. Det har vi inte råd med, säger Bengt-Åke Gustafsson, förbundskapten.

Foto: STÅR FÖR FÖRSÄKRINGEN Peter Forsberg betalar själv försäkringen för att kunna spela med Tre Kronor.

För tre veckor sedan ringde förbundskaptenen till Daniel Tjärnqvist. Han vill lyssna med den före detta NHL-backen om framtiden och om Tjärnqvist var sugen på att testa formen i Tre Kronor.

– I samma veva ringde min mobil. Klart man hajade till när det stod Foppa på displayen. Jag sade lite skämtsamt, vad vill du nu då? Han svarade att han ville vara med i Tre Kronor, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Därefter har förbundskaptenen gått igenom regelboken, både den i Europa och den i NHL.

– Jag ville dubbelkolla att de kunde spela i Tre Kronor, men ändå fortsätta säsongen i NHL. Till slut fick jag veta att det går, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Måste teckna extra skydd

Samtliga spelare i elitserien och övriga Europa är försäkringsskyddad genom en gruppförsäkring, som bland annat har en invaliditetsklausul, som träder in om spelaren blir skadad i samband med uppdrag i Tre Kronors tjänst.

Men eftersom Daniel Tjärnqvist och Peter Forsberg saknar arbetsgivare måste de teckna ett extra skydd.

En dyrbar sådan. Den försäkringen ska hjälpa spelaren om de får ekonomiskt bortfall av en skada under Karjala Cup.

– Det sade jag direkt att Ishockeyförbundet inte har råd att hjälpa till med försäkring. Den är jättedyr. Vi kan hjälpa NHL-spelare när de är med i VM, men det går inte under andra turneringar, säger Bengt-Åke Gustafsson.

– Jag har skaffat en privat försäkring. Minns inte vad den kostade. Så jag riskerar inget, säger Daniel Tjärnqvist.

Tjärnqvist ser äventyret med Tre Kronor som ett avstamp till NHL.

– För två veckor sedan hade jag gett upp NHL. Nu har jag ändrat mig. Det har börjat att röra på sig därborta och kanske kan Karjala Cup bli ett bra skyltfönster eftersom de flesta NHL-lagen har scouter på plats i Helsingfors, säger Tjärnqvist.