”Svenska domare är urusla”

HOCKEY

Här kastar sig Idol-domaren in – i domardebatten

Näste man att kasta sig in i den hätska domardebatten:

Idol-jurymedlemmen Daniel Breitholtz.

– Svenska domare är usla, säger han till DN.

Pappa Hasse sitter i styrelsen, själv är han Djurgårdare sedan barnsben – och har tyckande som jobb.

Lita på att Daniel Breitholtz – Idol-juryns kanske vassaste tunga – har åsikter om hockey och särskilt kvaliteten på svenska domare.

– Vi har en av världens bästa ligor, med 45 proffs på isen vid varje match. Men helheten av den produkt som levereras blir oftast inte bra på grund av domarna. Dag Olsson var usel, Christer Lärking, han var usel redan som linjedomare, säger han till DN.

Raseriutbrott

Titt som tätt under Djurgårdens matcher flyger Breitholtz upp i rena rama raseriutbrotten – med repliker i tyngsta Idol-stil.

”Du är så jävla dålig”, ”Du är ett stort skämt, fattar du det din sopa” är bara några av kommentarerna som brukar hagla från BMG-managerns sittplats.

– Det är en del av mig och jag skäms inte ett dugg. Det värsta jag vet är folk som bara sitter ner och försöker spela präktiga. Det är falskt och jag är inte falsk, jag säger vad jag tycker i alla sammanhang.

Fast det är inte bara domarna som får sig en släng av sleven.

–...det finns ju vissa spelare man tycker mindre bra om i lagen runt om i landet. Andreas Jämtin och Per Ledin är två exempel. Två mesar som försöker ge sken av att de är stora och tuffa men fegar ur så fort det hettar till.

Lärking ser inte på Idol

DN har även talat med några av domarprofilerna som attackeras.

Christer Lärking:

– Honom känner man ju igen. Men hans program är inget för mig. Jag ser aldrig på det ändå.

Dag Olsson:

– Jag tycker att Breitholtz borde gå en domarkurs så han lär sig lite regler. Annars tycker jag att han är en färgklick som det behövs fler av.

ARTIKELN HANDLAR OM