Förlust i premiären för rekordjagande ”Sudden”

HOCKEY

Endast ett stolpskott från att tangera alla tiders målrekord i klassiska Toronto i natt

Foto: PÅPASSAD Intresset är som brukligt enormt i hockey-meckat Toronto. Här intervjuas kaptenen Sundin inför nattens premiär. Sportbladets Stefan Persson fick en för svensk media exklusiv intervju med den svenske NHL-stjärnan.

TORONTO. Snart slår Mats Sundin alla tiders målrekord i klassiska Toronto Maple Leafs.

Men själv byter han gärna en plats i historieböckerna – mot en plats i slutspelet.

– Att få chansen att spela om Stanley Cup är viktigare, säger Sudden till Sportbladet.

Foto: Mats Sundin jublar efter Nik Antropovs mål i natt. Men Toronto fick ändå till slut se sig besegrade i sudden death.

I natt inledde Mats Sundin och hans Toronto sin NHL-säsong med en het match mot Ottawa Senator.

Det slutade med förlust – 4-3 i sudden death – men det fanns ändå en hel del positiva detaljer att ta med sig från premiären.

– Vi gjorde en helt okej hockeymatch. Vi har fått in mer fart i vår kedja, med Jason Blake, och det är positivt. Men det är aldrig kul att förlora, säger Mats Sundin.

Torontos lagkapten stod för två assist i matchen, men lyckades själv inte få in pucken i mål. I den andra perioden var det dock nära: skottet tog i insidan av stolpen och ut.

Maple Leaf-legendaren Darryl Sittlers rekord på 389 mål i klubben står sig alltså fortfarande. Sundin har gjort 388 mål, det senaste i mars förra året och med elva matcher kvar att spela av grundserien, förväntade sig alla att rekordet skulle åka all världens väg. I stället hamnade Sundin i en måltorka – NHL-karriärens längsta.

Men självklart är det bara en tidsfråga innan Sundin raderar ut rekordet och skriver in sig själv i Maple Leafs historieböcker.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, faktiskt. Men jag har ju några matcher på mig, så förhoppningsvis hinner jag göra några mål i alla fall (skratt), säger Mats Sundin.

Det kommer bli en hel del hyllningar när du väl slår rekordet?

– Ja, vi får väl se vad som händer. Det är ju mitt i säsongen, så det kanske inte blir så mycket. Men det är klart, när man slutar med hockey så är det någonting man kommer att vara stolt över.

Mats Sundins kommande målrekord är en stor snackis i Toronto. Jakten på en slutspelsplats en annan.

Anrika Maple Leafs har ju rustat för undvika ett debacle av monumentala mått: klubben har inte varit utanför Stanley Cup tre år i rad sedan 20-talet.

Om du måste välja: målrekordet eller slutspel?

– Slutspel, självklart. Att få chansen att spela om Stanley Cup är viktigare. Vi har ju missat slutspel två år i rad. Vi har åtta av de första tio matcherna på hemmais, det är viktigt för oss att få en bra start på hemmaplan. Så att vi får lite självförtroende.

Just spelet på hemmaplan var ett av Torontos stora problem i fjol. Men trots det var laget ändå snubblande nära att ta sig till slutspel. New York Islanders tog den sista platsen efter att ha vunnit straffslagningen mot New Jersey i den sista omgången.

Hur lång tid tog det att komma över slutet av förra säsongen?

–Det var ingen fara. Vi spelade jäkligt bra på slutet och missade ju bara med en poäng. Det är otroligt små marginaler, mycket jämnare än vad det var för bara fem år sedan. Vi hade 91 poäng förra året, för fem år sedan var man nästan fyra, femma på det.

Det är nästan exakt tio år sedan du blev lagkapten i Toronto. Visste du vad du gav dig in på när du blev kapten för ett lag som Maple Leafs?

– Jag förstod nog inte riktigt hur viktig hockeyn är och hur djupt intresset är, framför allt för Maple Leafs, här i Toronto. Även om jag har varit här länge, så varje gång jag kommer tillbaka hit blir jag förvånad över den support vi har från stan.

Nu har du fått en ny svensk lagkamrat i Anton Strålman. Vad säger du om honom?

– Det märks att Anton är skolad på stor is. Det blir en väldig omställning, speciellt som back. Det är mycket mindre tid och det är trångt i hörnen. Men det kommer.

Han har verkligen allt spel i sig, han är spelskicklig och det är en framtidens man, säger Mats Sundin.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL