Henke om lönen, city-pulsen och Stanley Cup-chanserna

HOCKEY

”Vi kan gå hela vägen”

NEW YORK. ”Kung Henrik” vet vad som förväntas av honom den här säsongen.

Han ska leda New York Rangers till Stanley Cup-triumf.

Men det verkar inte bekymra den alltmer hemtama new yorkern från Jämtland.

– Kraven har ökat, men det är naturligt. Vi ska kunna gå hela vägen i år, säger Henrik Lundqvist.

Vi talas vid dagen efter säsongs-premiären och alla propåer om nära förestående mästerskapssegrar skulle kunna te sig hårresande.

Det började nämligen med en svidande 5–0-förlust mot Philadelphia Flyers – förra säsongens spottkopp – hemma på Madison Square Garden.

Men publikfavoriten i Rangers-kassen vet att resultaten i träningsmatcher saknar betydelse och rycker på axlarna.

”Kändes lite rostigt”

– Det kändes lite rostigt. Inte bara för mig, det var likadant i hela laget. Det tar nog lite tid innan vi kommer i gång.

Hur har sommaren varit annars?

– Bra, tack. Jag hade två fina månader med släkt och vänner hemma i Sverige.

Och du kunde koppla bort hockeyn?

– Jadå. Jag var ju kvar här i New York till mitten av juni, så när jag kom till Sverige var det dags att sätta i gång med barmarksträningen. Men jag har inte behövt tänka så mycket på själva hockeyn.

Du hann dock skriva ett nytt kontrakt med Rangers?

– Ja. Det blev bara ett år, mest av lönetakstekniska skäl. Även Shanahan, Hossa och Avery skulle ju ha nya kontrakt. Ett längre kontrakt hade kanske gett mer trygghet, men nu blev det så här och jag är nöjd.

Ja, du får så du klarar dig (Lundqvists lön för säsongen är 4,25 miljoner dollar – ungefär 27,5 miljoner kronor. Red:s anm)...

– He he, jo då. Det är ett bra kontrakt. Vi får se vad som händer sedan.

Du vill vara i New York, eller hur?

– Ja, jag trivs väldigt bra.

Kändes det som att komma hem när du återvände från semestern?

– Faktiskt. Sverige är ju hemma på sitt vis, men det är New York också. Det känns väldigt rätt att komma tillbaka. Jag har kommit in i det nu, har mina favoritställen och favoritplatser och jag gillar verkligen pulsen här påManhattan.

Rent hockeymässigt då, hur känns det inför säsongen?

– Bra. Jag avslutade förra säsongen på ett positivt sätt, tycker jag. Jag spelade mycket, men kände mig ändå fräsch. Jag kom in i en bra rytm. Förhoppningsvis kan jag fortsätta på samma sätt.

Vad har du för personliga mål? Jag vet inte varför, men det känns som att du står inför en All Star-säsong ...

– Ha ha, mja, jag vet inte. Jag siktar på att spela 70 matcher och ska försöka vinna så många som möjligt. Statistiken tänker man inte så mycket på. Jag vill vinna, det är det viktiga.

Ja, ni ska väl vinna alltihop den här säsongen?

– Det är målet. Konkurrensen är väldigt hård, men med de nyförvärv vi fått i sommar, framför allt Chris Drury och Scott Gomez , tycker jag att det känns som vi verkligen har realistisk chans.

”Kan gå hela vägen”

Om jag säger att ni inte har tillräckligt bra backar för att nå final, vad säger du då?

– Det hänger inte bara på backarna. De gånger vi inte sett bra ut de sista åren är det hela laget som slutat spela enligt det tänkta systemet. Om vi är smarta och håller oss till vårt grundspel, då kan vi gå hela vägen. Vi har dessutom flera unga backar som visar bra takter. Dan Girardi är en, Marc Staal är en annan. Honom kommer vi att få nytta av.

Alla hemmamatcher utsålda

Hoppas du har rätt.

– Överhuvudtaget känns det positivt och roligt just nu. Förväntningarna och kraven har ökat, men det har samtidigt inneburit att det blivit mer drag kring hockeyn i New York. Jag tror att vi redan sålt ut varenda hemmamatch, intresset är större än på väldigt länge. Det känner man.

Du är ende svensk i Rangers sedan Michael Nylander stack till Washington. Hur känns det?

– Det är lite trist, faktiskt. Micke är inte bara en lysande hockeyspelare, han är en väldigt bra person som jag umgicks mycket med, inte minst på resorna. Men det är så det fungerar här, man får vänja sig vid det. Spelare kommer och går. Det är bara att hoppas att det går bra för honom i Washington. Utom när de möter oss, ha ha.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL