”Självklart en dröm att få representera Sverige”

Jättetalangen tog död på slutspelsdrömmen

NEW YORK. Då var det klart:

Vancouver Canucks missar Stanley Cup-slutspelet för första gången sedan 2008.

De blev nollade i måste-matchen mot Anaheim i natt.

Nu är frågan om lagets svenska stjärnor vill spela VM.

– Jag vet inte hur upplägget skulle se ut, men självklart har det varit en dröm att få representera Sverige, säger målvaktssensationen Eddie Läck i alla fall hoppingivande till Sportbladet.

John Gibson förde USA till JVM-guldet 2013.
John Gibson förde USA till JVM-guldet 2013.

Chansen att Canucks skulle nå playoff var liten redan innan hemmamatchen mot Anaheim i natt, men efter 3-0-förlusten är den helt borta – de kan helt enkelt inte komma ikapp Phoenix och Dallas.

Tyvärr var insatsen denna ”do-or-die”-afton signifikativ för hela den gångna säsongen. Det gamla storlaget – i final så sent som för fyra år sedan – var tamt, slarvigt och oförmöget att skapa något alls framåt; Anaheims unge målvaktsrookie John Gibson höll nollan i sin NHL-debut men fick bara arton skott, de flesta beskedliga, på sig också.

– Jag tänker inte såga laget, det tjänar inget till i det här läget. Men vi var definitivt inte tillräckligt bra ikväll, säger osedvanligt lågmälde coachen John Tortorella till klubbens hemsida.

Publiken: Bort med Gillis

Slutspelsmissen betraktas såklart som ett präktigt fiasko i Vancouver, där hockey är religion, och talrika huvuden krävs nu på silverfat.

Under slutet av den tafatta matchen mot Anaheim skanderade till exempel hela Rogers Arena om att de vill se general managern Mike Gillis avskedad.

– Jag hörde det inte, men fansen betalar dyra pengar och har rätt att bete sig hur de vill. Det är deras val, fortsätter Tortorella, som inte kan vara särskilt säker på att få behålla jobbet själv heller.

För svenskt vidkommande är frågan nu förstås om Canucks blågula stjärnor vill spela VM.

Sedinarna vill prata med Mårts

Sportbladet var under natten i kontakt med Daniel Sedin, som precis som brodern Henrik haft en motig säsong präglad av skador, och han vill tala med Pär Mårts med innan han gör några uttalanden.

Eddie Läck, 26-åringen som tog över som förstekeeper när Roberto Luongo trejdades bort och snabbt blev publikfavorit i Rogers Arena, är dock försiktigt positiv.

– Det är ganska långt till VM så jag vet inte hur upplägget skull se ut, men självklart har det varit en dröm att få representera Sverige, säger han.

Även backen Alex Edler, en stor Mårts-favorit, är förstås aktuell.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN