”Förväntar mig att behöva polisskydd”

Förre guldmakaren riktar stenhård kritik mot HV71:s klubbledning

Ännu en fiaskosäsong för HV71 – nu kan inte klubbens förre guldmakare Dag Larsson, 65, hålla tyst längre.

I en svavelosande insändare i Jönköpings-Posten sågar han klubbledningen stenhårt.

– Jag förväntar mig att behöva polisskydd, men jag är inte rädd, säger Larsson till Sportbladet.

HV71 har under 2000-talet varit en av svensk hockeys mest framgångsrika klubbar med SM-guld 2004, 2008 och 2010. Men på senare tid har klubben tappat sin tätposition.

Den här säsongen åkte man ut i kvartsfinal för fjärde året i rad.

Dag ”Daggen” Larsson – som var sportchef under guldsäsongen 2004, men säsongen efter fick sparken – har som medlem följt klubben på nära håll och nu har han tröttnat på hur föreningen sköts.

”Jag vill föreningen väl, men viss kritik måste ibland få framföras, jag hör så mycket runt omkring mig. Många kontaktar mig med olika frågor, men jag upplever att ingen vågar i Vätterbygden offentligt kritisera HV71, det går däremot bra i informella sammanhang”, skriver Dag Larsson i insändaren i Jönköpings-Posten, där han går hårt åt general manager Ola Thorwalls och klubbdirektör Peter Eklund.

”Thorwalls är en fullständig katastrof”

När Sportbladet ber Dag Larsson utveckla sin kritik säger han:

– Jag hör och ser vad som sker och tycker inte att folk får rätt bild av hur verkligheten är. Alla skäller skäller på Fredrik Stillman och Ulf Dahlén, men det är inte verkligheten. Klart att Stillman har ett ansvar i det som har skett. Men det är fler än han. Precis som när jag fick sparken får sportchefen ta allt ansvar.

– Efter SM-guldet 2010 har man fyra misslyckade säsonger. Vad har klubbdirektören Peter Eklund gjort? Jo, rensat ut alla de personer som fanns i ledande befattningar. Det ledarskap som han står för är inte vad de anställda tycker om.

– Thorwalls är en fullständig katastrof. Han älskar säkert att se sig själv i spegeln, men han måste ju se sig själv i spegeln på rätt sätt. Han har misslyckats kapitalt. Det är flera kvalificerade spelare som varit på g till HV71, som han har dribblat bort. Det finns ingen ödmjukhet i honom.

”Jag är taskig”

– Jag tycker inte att det är okej att Thorwalls tillsammans med Eklund sitter och gör de sportsliga avtalen. Jag känner i stort sett alla spelaragenter. Där kunde HV ringt och frågat mig om jag kunde hjälpa dem, det hade jag gjort ideellt. Jag tror att jag skulle göra ett bättre resultat med agenterna än vad Thorwalls har lyckats med.

Hur har det kunnat gå så här långt?

– Eklund är verbalt duktig och jättetrevlig. Han och Thorwalls presenterar väldigt fina powerpoint-bilder på styrelsemötena, då är det lätt för styrelsen att tycka att det ser bra ut. Men det är inte rätt information. Tittar man på styrelserummet finns det inte ett enda fönster ut. Jag är taskig och påstår att styrelsen inte har full kunskap om hur det fungerar i föreningen.

”Föreningen är illa ute”

Larsson fick som sagt sparken under lockoutsäsongen 2004/05 och hans inlägg kan kanske uppfattas som bittert. Men Larsson menar att han gör det av kärlek till klubben i hans hjärta.

– Föreningen är illa ute och det bekymrar mig. Jag har varit med i föreningen sedan den bildades 1971. Även om jag fick sparken så har jag ett hjärta för föreningen. Det var ju inte medlemmarna som sparkade mig och det är medlemmarna som är föreningen. Men nu är man ingen förening, säger man själva, utan ett bolag. De har inget kansli längre, utan ett kontor. Visst, jag tycker självklart att man ska bedriva föreningen enligt företagsekonomiska regler, men man får inte glömma att det är en förening och det har man totalt tappat bort. Det sista ideellt arbetande folket i HV71 var ungdomsstyrelsen och de fick sparken i våras, för mig helt obegripligt.

”Kanske måste maskera mig”

Ola Thorwalls avslutar sin tjänst i HV71 den 31 maj. Dag Larsson vill att även Peter Eklund försvinner.

– Nu har man sagt till Thorwalls att han ska säga upp sig, vilket han har gjort. Han fick väl indirekt sparken. Nu behöver man göra likadant med klubbdirektören och få in nytt blod i styrelsen.

Dag Larsson visste att insändaren skulle väcka reaktioner.

– Efter den här insändaren inser jag att jag kanske måste maskera mig när jag besöker Kinnarps arena i fortsättningen. Jag förväntar mig att behöva polisskydd, men jag är inte rädd. Ingen vågar träda fram eftersom de är rädda för sin karriär. Någon måste gå i bräschen och eftersom min karriär ändå är över så säger jag vad jag tycker.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN