Samuelsson klar för JVM – med USA

Foto: Henrik Samuelsson draftades 27:a totalt av Phoenix Coyotes 2012.
HOCKEY

Ulf Samuelsson, 49, missade OS 1998 med Tre Kronor eftersom han hade amerikanskt medborgarskap.

Nu är sonen Henrik Samuelsson, 19, preliminärt uttagen till JVM – för USA.

– Det är något jag är stolt över, säger han till Edmonton Sun.

Ni kanske minns backtuffingen Ulf Samuelssons tårar från Nagano 1998, efter att det uppdagats att han förutom svenskt medborgarskap även hade amerikansk dito. Då Sverige vid denna tid inte tillät dubbla medborgarskap upphörde Samuelssons svenska medborgarskap automatiskt att gälla och han ströks ur OS-truppen.

Platsade inte i Modo

Sonen Henrik Samuelsson är född i Pittsburgh och uppvuxen i USA, men när Ulf inför säsongen 2011-12 flyttade hem till Sverige för att träna Modo följde Henrik med. Henrik, som är center, spelade 15 matcher i Modos A-lag (noterades för två assists), men lyckades inte etablera sig i A-laget och flyttade till WHL-laget Edmonton Oil Kings i kanadensiska juniorligan.

Leder interna poängligan

Där har han hittills öst in 169 poäng på 161 matcher, vilket nu har gett honom en plats i USA:s preliminära JVM-trupp. Truppen på 26 man ska bantas till 23, men Samuelsson väntas bli uttagen. Eftersom han tidigare har spelat J18-VM med USA får han inte spela JVM för Sverige – trots att han har dubbelt medborgarskap.

– Det har funnits i bakhuvudet under säsongen och det är en prestation som jag är stolt över, säger Samuelsson, som leder sitt lags interna poängliga med 33 poäng på 25 matcher, om JVM-uttagningen.

ARTIKELN HANDLAR OM