FBK-bossen: ”Tycker man ska stänga ligan”

avEmil K Lagnelius

Örebro och AIK förbereder sig för att hänga kvar i SHL via spel i kvalserien.

Färjestads assisterande sportchef Anders Steen skulle helst se att inget SHL-lag åker ur.

– Jag tycker att man ska hitta en bra lösning för att kunna stänga ligan på ett eller annat sätt, säger Steen till Sportbladet.

Foto: TT
Anders Steen.

Det är i en intervju med fbkbloggen.se som FBK:s assisterande sportchef Anders Steen halkar in på ett ämne som länge varit en het potatis inom svensk hockey:

”Det här med nedflyttning är vansinnigt, förlegat. Sedan får man tycka vad man vill om det, men det finns ingen som kan bedriva en verksamhet av den här digniteten och ha ett nedflyttningshot hängande över sig! Jag menar, allt kan hända under en säsong, och ska man då ha det hängande över sig… Det är inte bra för någon!”.

”Det kan inte vara så”

När Sportbladet ber Anders Steen att utveckla sitt resonemang säger han:

– Det kan inte vara rätt att en klubb som har en stor verksamhet med stor omsättning helt plötsligt ska äventyra sin framtid bara för att man har en tuff säsong där allt går emot.

Det låter som att du vill ha en stängd liga.

– Det är min personliga uppfattning. Det är för stora grejer som står på spel för att man ska kunna åka ur på att man kanske får båda målvakterna skadade.

– Är det realistiskt och vettigt att ett etablerat SHL-lag med en massa anställda ska riskera att åka ned en division och tvingas göra sig av en massa folk? Det är ganska tufft. Jag poängterar: Det kan inte vara så att vi ska ha lag som åker ur högstaserien, det tycker jag är förlegat.

Tar man inte bort drömmen för de allsvenska klubbarna?

– Det finns människor som tycker att det ska finnas en rättvisa i att det ska gå att spela sig upp i seriesystemet. Men då borde man även ha förutsättningar att hänga kvar. Leksand är ett lag som alla vill ha med i SHL. Men det finns ju ingen liten klubb, typ Troja, som har förutsättningar att gå upp i SHL.

”Är det realistiskt?”

Till den här säsongen gick Leksand och Örebro upp i SHL. Leksand når slutspelet, men Örebro får försöka hänga sig kvar via spel i kvalserien.

– Leksand och Örebro är fantastiskt bra exempel på lag som hör hemma i SHL. Varför ska de då åka ur för?

Fast de hade ju aldrig fått möjlighet att gå upp om inga lag åker ur...

– Jag missunnar inget lag att gå upp, som gör en bra sportslig prestation. Om man vill ha upp lag underifrån är jag inte främmande för det. Men det gäller att hitta nyckeln för att tillfredsställa alla.

Då måste SHL utöka antalet lag.

– Det spelar väl ingen roll om det är 20 lag i SHL, bara det finns en sportslig och organisationsmässig kompetens. Då tycker jag inte att det finns någon anledning att begränsa antalet lag. Men är det realistiskt? Det är svårt att klara sig kvar första säsongen man går upp. Det är stora summor som går till spillo när klubbar investerar i organisationer.

ARTIKELN HANDLAR OM