Han fick pris som Årets Rookie i SHL

Andreas Johnson.
Andreas Johnson.

Frölundas Andreas Johnson, 19, har utsetts till Årets Rookie i SHL.

– Det känns stort att vinna ett sådant här pris, säger han.

"En naturlig målskytt med mycket bra spelsinne. Han jobbar alltid hårt och klarar av att spela i högt tempo både med och utan puck."

Så lyder motiveringen för Årets Rookie i SHL 2013/14 som alltså går till Frölundas talang Andreas Johnson.

I sin första hela säsong i SHL han 19-åringen med att göra 24 poäng (15+9) på 44 matcher. Han var dessutom en av nyckelspelarna i det JVM-lag som tog silver på hemmaplan.

Förbättrad fysik

Förklaringen till succén är en helt ny fysisk nivå.

– Jag tog under förra sommaren reda på att jag hade astma och fick medicin mot det. Det gjorde att jag kunde höja min uthållighet och med det även min nivå på egentligen allting. Jag orkade göra allt i ett högre tempo, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Att jag gjorde så många mål kom lite som en överraskning för mig ändå. Jag hade som målsättning att ta en plats i truppen. Det gjorde jag direkt och så började jag göra mål vilket kändes lite oväntat.

50 000 kronor till moderklubben

Johnson var en av fyra rookiekandidater som konkurrerade om utmärkelsen. De som fick stå tillbaka i kampen var lagkamraterna Tom Nilsson, Alexander Wennberg samt HV 71:s Kevin Fiala.

–  Det är klart att det känns stort att vinna ett sådant här pris i stark konkurrens från alla andra duktiga spelare, säger Andreas Johnson.

Förutom utmärkelsen så får Andreas Johnsons moderklubb HK Kings 50 000 kronor.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN