Kräver att domarna visar sina tv-bilder

HOCKEY

Fick mål bortdömt efter fyra minuter granskning

1 av 2

VÄXJÖ. AIK slog Växjö med 4-3 efter ett straffavgörande men efterspelet handlar om ett mål som aldrig blev mål.

Växjös tränare Sam Hallam kräver nu att domarchefen Peter Andersson visar tv-bilderna som låg till grund för att Robert Roséns 3-2 dömdes bort efter fyra minuters granskning.

– Jag bemöter inte sådana uttalanden, säger Peter Andersson till Sportbladet.

Det var i mitten av den tredje perioden, vid ställningen 2-2, som AIK-backen Fredrik Svensson slarvade. Rosert Rosén uppfattade det, stal pucken och tryckte in 3-2 till Växjö från nära håll.

”Vet inte varför”

Men samtidigt som Växjö-publiken firade åkte domaren mot båset för att konsultera videodomaren. Sedan följde förvirring.

Två gånger diskuterade de båda domarna, ytterligare en gång rådfrågades även de båda linjemännen innan Sören Persson och Mikael Sjöqvist tog ett beslut. Efter fyra minuters granskning dömdes målet bort.

– Det känns väldigt tufft att få det målet bortdömt för spark. Jag hoppas verkligen Peter Andersson (domarchef) visar bilderna på hemsidan och förklarar varför det blev bortdömt, säger Växjös tränare Sam Hallam.

När Sportbladet når domarchefen Peter Andersson vill han inte lova någon sådan åtgärd.

– Jag bemöter inte sådana uttalanden utan det får stå för honom. Men jag har konsulterat domarna i det här specifika fallet och deras uppfattning är att Växjös spelare med en sparkrörelse sparkar in pucken i mål. Därför dömdes det bort, säger Peter Andersson.

Såg domarna eller videomåldomaren det?

– Alltid i sådana här lägen så konsulterar de videomåldomaren. I det här fallet kan han konstatera att han inte kan se något på tv-bilderna uppifrån. Vid en vidare diskussion konstaterar de gemensamt att de bedömer att Växjö-spelaren sparkat in pucken. Men det slutgiltiga beslutet tar alltid domarna på isen. De kan inte se takkameran men tv-bilderna bakifrån och framifrån som visas på jumbotronen. Videomåldomaren kan också pausa och spela de framåt och bakåt.

Straffar avgjorde

AIK-målvakten, Daniel Larsson, tecknade också genast till domarna för att Rosén gjort en sparkrörelse i målsituationen.

– Jag räddar första läget. Sedan tar han returen med skridskon. Han gör en sparkrörelse i luften och dunkar in pucken med foten. Enligt reglerna som finns är det inget mål och det upplyste jag direkt domarna om, säger Larsson.

Växjö-publiken skanderade ”domarskandal” – men det skulle bli värre. Bara minuter senare vann Mark Hurtubise en tekning till sig själv och tryckte upp 3-2 till AIK i första krysset.

– Han slår pucken på volley, eller på tennis som vissa kallar, det vid teckningen innan pucken går i isen. Det måste de två linjedomarna eller de andra två domarna se. Det är jättetrist att det blev godkänt, säger Hallam.

Rhett Rakhshani kvitterade för Växjö men det bortdömda målet innebar alltså ett poängtapp då matchen gick till förlängning och straffar.

Där avgjorde Christian Sandberg och sköt bonuspoängen till AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM