”Kommer inte skrika i båset”

HOCKEY

Roger Melin om sin ledarstil, nya Frölunda och SM-guld

Foto: SNÄLLA MELIN I går ledde Roger Melin sin första träning med Frölunda. Och han är en annan sorts tränare i båset än sparkade Per Bäckman. Där Bäckman ses som en hårding har Melin en snällare framtoning. ”Om jag skriker någonstans blir det i omklädningsrummet”, säger Melin.

GÖTEBORG. Från tuffe Bäckman till snälle Melin. Frölunda går in i en ny period.

Inget mer skrikande i båset.

– Det är bara ett spel för galleriet ändå. Tränare som gör det vill bara synas, säger Roger Melin.

Det var en samlad Roger Melin som i går ledde sin första träning med Frölunda.

Borta är den tuffe och högröstade Per Bäckman

– Jag har förklarat för spelarna att jag inte kommer att skrika i båset, om de inte kan ta det så är det upp till dem. Jag försökte förklara det för ”Looben” (Håkan Loob, Färjestads sportchef) också, men jag vet inte riktigt om det gick fram, säger han.

Efter finalsuccén i Linköping gick det betydligt sämre för Melin i Färjestad – en klubb med samma förutsättningar med stora stjärnor som Frölunda.

När Stephan Lundh fick sparken av Frölunda i fjol ville spelarna ha in en hårding. Som Per Bäckman. När inte han dög plockade klubben in snälle Melin.

– Jag vet inte om det är så. Men Frölunda vet vad de får med mig. I Färjestad var det så, de vill ha något som skriker i båset. Den traditionen finns där. Men om jag ska skrika någonstans så är det i omklädningsrummet. Dålig scouting kanske av Färjestad när de tog in mig?

Många rykten runt Melin

Men om spelarna behöver någon elak jävel som står och skriker på dem?

– Att stå och skrika på spelarna i båset är ett spel för galleriet, det gör man bara för att man vill synas själv. ”Titta på mig, se på mig, se hur jag jobbar”. Men från båset är det nästan omöjligt att göra några taktiska förändringar, de får göras i omklädningsrummet.

Men runt Roger Melin cirkulerar också många rykten. Bland annat snack om att han skulle synas ute på krogen lite väl ofta.

Har du hört det själv?

– Nej, det var nytt för mig. Och om jag har varit ute på krogarna så hör det till det förflutna. Samtidigt tycker jag det är en dum fråga. Mitt privatliv tycker jag inte att pressen ska gräva i. Om någon vill gå på krogen då och då så är det upp till var och en. Men som sagt, skulle det ha hänt så hör det till det förflutna.

Men du har omgetts med en hel del skitsnack efter tiden i Färjestad?

– Visst är det så, ända sedan jag var i Linköping till och med. Men det är rent skitsnack. Jag sköter mitt jobb, utan problem. Ingen har någonsin klagat direkt till mig.

”Vi tänkte olika”

Vad var problemet i Färjestad då?

– Vi var två huvudtränare, jag och Tommy Samuelsson, som båda ville vara ensam huvudtränare. Vi tog så mycket energi från varandra att vi inte fick ut något av det. Vi tänkte olika och kunde inte komplettera varandra. Ska det fungera måste man ha samma grundvärderingar och vilja behandla människor på samma sätt. Det var förnuftigt att låta en av oss gå, vi fungerade inte ihop.

Årets Frölunda är ojämnt lag, som ena matchen kan vinna med 5–0, för att sen åka dit med 2–7 i nästa. Vad vill du ändra på?

– Vi ska få lite mer fart i försvarsspelet, åka mer skridskor. Det blir den stora skillnaden mot tidigare. Tidigare har spelarna ofta hamnat på hälarna i mittzonen, men nu ska alla komma in i egen zon med mer fart, och snabbare ta markering. På så sätt kommer de i samma fart som de anfallande motståndarna.

Målsättning?

– Föreningens vision är att ta SM-guld, så det är ju målsättningen. Men första målet är att ta sig till slutspel, väl där känns det som att vi har allt att vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM