Ursäkten efter skandalscenerna

Tjeckien ångerfullt efter otäcka händelsen: ”Samtidigt glada att inget värre hände för det var väldigt nära”

avHans Abrahamsson

HOCKEY

BUFFALO. Det vara bara millimetrar från en katastrof när det hårda skottet snuddade funktionärens huvud. 

Nu är de tjeckiska spelarna djupt ångerfulla för skandalscenerna under uppvärmningen inför mötet med Sverige. 

– Våra spelare känner djup ånger och vill verkligen träffa funktionären för att personligen be om ursäkt, säger Tjeckiens presschef Ondrej Kalat.

Foto: Jimmy Wixtröm

De otäcka och omskakande bilderna från inledningen av uppvärmningen mellan Tjeckien och Juniorkronorna har spridits världen över via sociala medier. 

När det tjeckiska laget kommer ut på isen finns fortfarande en funktionär kvar och är i full gång med att fästa målburen i isen. Trots att funktionären är kvar inne i målet började ett par tjeckiska spelare skjuta puckar mot målburen och den helt oskyddade funktionären. 

Skottet från den assisterande kaptenen Ondrej Vala var ytterst nära att träffa den stackars funktionären i huvudet.

Åker fram och ber om ursäkt

– Vi pratade med alla spelare efter matchen i går. Speciellt Vala kände sig sig väldigt dålig och ångerfull. Samtidigt var spelarna tacksamma att ingenting värre hände, att killen inte blev skadad. Det var verkligen nära att pucken hade träffat honom i huvudet, säger presschefen Ondrej Kalat. 

Vad har Vala gett för förklaring, för det ser ut som han ser funktionären i målet?

– Han berättade att han gjorde samma sak som han alltid gör när han kommer in för uppvärmningen. Åker fram och tar första skottet direkt, först i efterhand såg han att det stod någon där.

På filmsekvensen från händelsen syns också när just Valet åker fram till funktionären och ber om ursäkt.

Trots den chockartade händelsen under uppvärmningen fortsatte funktionären att jobba under själva matchen och var bland annat ute och skrapade isen vid reklamavbrotten.

– Jag sökte upp honom under matchen, och frågade om han var okej. Då log han och sa att han var okej. Sedan hann jag inte prata mer med honom för han skulle precis ut och göra ren isen. Jag hann bara skaka hans hand och be om ursäkt, säger Ondrej Kalat.

Ska få till ett möte med funktionären

Man undrar ju också hur det är möjligt att spelare och puckar finns på isen när inte funktionärerna är klara med sitt jobb?

– Ja, jag vet inte varför det händer. Det är nog en kombination av flera faktorer. Ismaskinen är sen av isen och killen som släppte in oss på isen gör det för tidigt och våra killar följer sina vanor på isen trots att det är en funktionär där. Det är olyckligt. 

Nu tänker det tjeckiska laget jobba för ett personligt möte med den drabbade funktionären och där uttryckligen be om ursäkt för det inträffade. 

– Jag försökte söka upp funktionären efter matchen men då var han inte kvar. Men vi ska definitivt se till att vi får träffa honom och framföra vår ursäkt, säger Kalat.

Monstersviten: Här är Sveriges 42 raka gruppspelssegrar i JVM 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM