NHL

Rasmus Dahlins första NHL-seger

avPer Bjurman

BUFFALO. Nu vet Rasmus Dahlin hur det känns att vinna i NHL.

Och – nästan – hur det känns att göra mål på Henrik Lundqvist.

– Ja, det hade ju inte varit dumt sätta en på just honom i det friläget. Men det behövdes inga fler mål, vi vann och jäklar vad gött det är, säger den artonårige rookien till Sportbladet efter Buffalos 3-1-seger

I ett drygt dygn efter den dystra 0-4-smällen i premiären mot Boston kändes det som den nya tillförsikt som under sommaren vuxit fram i Buffalos härdade supporterled hade slocknat och ersätts av samma depp som vanligt.

Men nu sjuder det av hopp i den gamla arbetarklasstaden igen, för till skillnad från de senaste åren repade sig Sabres till nattens möte med New York Rangers, stod för en riktigt gedigen insats och vann med 3-1.

– Ja, vi kom ihop som ett riktigt lag ikväll, säger en lättad Rasmus Dahlin när vi träffar honom efteråt.

– Och ska vi vinna matcher är det så här vi måste spela. Vi kommer inte få nånting gratis. Det såg jäkligt bra ut, tycker jag.

”Fruktansvärt snyggt”

Ja, målen de lyckades sätta på en storspelande Henrik Lundqvist vittnade också om en helt ny beslutsamhet – och kanske även känsla för de sköna konsterna, för de var ruggigt snygga.

Först skickade Conor Sheary, den nye bekantingen från Pittsburgh, under en två-mot-en-kontring i ett powerplay i första perioden in en rykande pärla i nättaket. Och i andra satte samma gubbe ytterligare ett powerplay-mål – efter fantastisk klapp-klapp-uppvisning med Sam Reinhart och Jack Eichel (som småningom satte 3-1 i tom kasse också).

– Det var fruktansvärt snyggt. De fick verkligen till det, det var ”tick-tack-toe” och in, berömmer Rasmus.

Som sånär gjorde sitt eget första NHL-mål också – på ikonen Lundqvist. Han kom fri och drog iväg ett skott som ”Henke” tvingades lämna retur på och den dunkade Tage Thompson in, fast med för hög klubba så målet dömdes bort.

– Ja, det hade ju inte varit dumt sätta en på just ”Henke” flinar han.

– Men det behövdes inga fler mål, vi vann och jäklar vad gött det är.

”Kommer inte forcera”

Det syntes dock tydligt att den omsusade draftettan från Dallas i somras var betydligt bekvämare än i premiären. Han tog fler initiativ och stack iväg i offensiva räder på just det sätt vi sett i otaliga highlights senaste åren.

– Ja, absolut, jag hoppade med upp i några anfall ikväll, fortsätter han.

– Men som jag sagt tidigare, det är tiden som avgör när jag känner mig bekväm med att göra sånt. Jag kommer inte att forcera nånting. När tillfällena dyker upp tar jag dem.

Trots helt acceptabelt  spel och trots en radda finfina räddningar av Lundqvist – inklusive en otrolig spark-variant på en Jeff Skinner-dragning i natt – tvingas Rangers , å sin sida, konstatera att de öppnat säsongen med två raka förluster.

– Vi spelar bra, men det är skillnad på att spela bra hockey och vinnande hockey, säger coachen David Quinn.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM