HV71 vidare till semifinal

avTomas Ros

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

HV71 chockade favoriten Leksand och det var måldrottningen Maja Jakobsson, 23, som blev matchhjälte med två mål i den avgörande kvartsfinalen.

Nu väntar omöjliga Luleå för uppstickarlaget från Jönköping.

De tre tidigare kvartsfinalerna mellan HV71 och Leksand har varit tighta historier och så blev även den fjärde på lördagskvällen i Tegera Arena.

Det var kniven mot strupen för Leksand, som låg under i serien med 1–2.

Gästande HV71, som slutade femma i SDHL, inledde bäst och det var en aningen virrigt i Leksands försvar och spelövertaget resulterade i att Claudia Kepler gjorde 0–1 i första perioden efter att landslagsmålvakten Julia Åberg lite oväntat tappat in pucken.

Och 19 sekunder efter tekningen vid målet gjorde HV71 0–2 via Sanni Hakala. Många hängande huvuden på kullorna – just då. Såg även lite nervöst ut i hemmalaget. Kanske spelade man med mer press på sig än HV71.

Men Leksand kom tillbaka efter att Danielle Stone gjort 1–2 på ett Kenta Nilsson-liknande sätt när hon via en lång backhand reducerade.

Blev matchhjälte

Och den hyfsat stora Leksands-publiken fick jubla igen när Maja Nyhlén Persson satte 2–2 efter ett dragskott från blå-linjen som annars så stabila Alba Gonzalo var chanslös på på grund av skymning från både HV-spelare samt leksingar.

Stor matchhjälte för HV71 blev Landsbro-forwarden Maja Jakobsson som gjorde både 2–3 och matchavgörande 2–4. Nu har hon totalt gjort sex mål i slutspelet och med facit i hand blev hon den stora Leksandsdödaren i den spännande kvartsfinal-serien. Av elva HV-mål mot Leksand svarade 23-åringen för sex av dem.

Imponerande.

Matchen slutade 2–5 efter att Thea Johansson satte sista målet i öppen kasse.

Nu är samtliga kvartsfinaler avgjorde och semifinalerna spelas enligt följande:

Luleå-HV71

Modo–Linköping

ARTIKELN HANDLAR OM