Jagade bort spöket

HOCKEY

Sverige vann enkelt mot gamla OS-spöket

Vitryssland skänker oss svenskar en hel del obehagliga minnen.

Men kvällens möte i VM blev helt problemfritt då Tre Kronor dansade runt till 4-0 redan i den första perioden.

Matchen slutade 4-1.

– En riktigt bra första period, summerade förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson till TV3.

Egentligen behövs det väl ingen presentation.

Vitryssland stod för en av de största skrällarna i svensk idrottshistoria när man slog ut ett stjärnspäckat svenskt OS-lag i Salt Lake City 2002.

Men historien upprepades inte.

Sverige var för bra.

Michael Nylander gjorde sin första match i VM och det dröjde bara fyra minuter innan New York Rangers stjärna hittade målet.

Sammanförd med Henrik Zetterberg satte ”Nyllet” 1-0 i powerplay.

Tre minuter senare trampade Luleås Jonas Nordquist runt Andrei Mezins kasse och la in 2-0 köksvägen. Svenskarna var totalt överlägsna i den första perioden och Bengt-Åke Gustafssons gäng avslutade med två backmål före den första vilan.

Zadelenov spräckte nollan

Magnus Johansson smällde upp 3-0 i ena krysset och Per Hållberg tryckte in 4-0 efter ett mönsteranfall. Spelarna i blågult hade inför matchen fått ordern att skjuta högt på Mezin, något som syntes klart vid Johansson och Hållbergs mål.

Efter utspelningen dog matchen och det mest spännande rörde huruvida Johan ”Honken” Holmqvist skulle få hålla nollan. Så blev det inte.

I powerplay lyckades inte Mattias Timander få ut på pucken och Sergei Zadelenov spräckte ”Honkens” nolla.

Matchen slutade 4-1 trots flera numerära överlägen för Vitryssland på slutet.

– Vi sänker tempot efterhand och söker det perfekta hela tiden eftersom vi får så mycket tid på oss. Men jag har varit där själv och vet hur svårt det är, sa Gustafsson.

På väg mot kvarten

Med matcherna mot Slovakien och Ryssland kvar att spela ligger Tre Kronor tvåa i fortsättningsgrupp F på fem poäng, en mindre än ryssarna. Schweiz, som tidigare på fredagen spelade 2–2 mot Slovakien, är trea på fyra poäng. Vitryssland har två poäng, Slovakien en och Ukraina noll.

De fyra främsta tar sig vidare till kvartsfinal.

För Tre Kronor är kvartsfinalplatsen så gott som klar. Det viktiga nu är att bli etta eller tvåa i gruppen, för att undvika favorittippade Kanada eller Finland redan i kvartsfinalen.

Daniel Lagerqvist, TT