Besegrade Modo - och sin cancer

HOCKEY

Matchhjälten Robin Jonsson: Jag är glad att jag kan spela

KARLSTAD

Hösten 2002 gick han en match mot cancern.

I går sänkte backen Robin Jonsson, 21, Modo i elitserien när hans Färjestad vann med matchens enda mål.

- Jag är ännu inte friskskriven, men jag får positiva besked hela tiden. Jag är jäkligt glad över att jag kan spela hockey idag och dessutom i elitserien, säger Robin.

Foto: GLADARE TIDER För tre år sedan kämpade Robin Jonsson mot cancern och trodde inte att han någonsin skulle kunna spela ishockey i elitserien. Lite av rörligheten har försvunnit, men det hindrade inte honom från att göra matchens enda mål i gårdagens möte med Modo.

Hösten 2002, som 19-åring, spelade Robin i Bofors. I säsongens sjunde match bröt han ett ben i armbågen, men i samband med detta upptäcktes också en knöl på höger underarm. Knölen visade sig vara en mjukdelstumör, så kallad sarkon.

Han opererades i Stockholm - och sen började Robin kampen för att ta sig tillbaka till hockeyn.

- Målet var att kunna spela ishockey igen, men direkt efter operationen trodde jag väl aldrig att jag skulle kunna spela i elitserien. Men jag har haft ett stort stöd av familj, tränare, klubbledare och doktorer. Det finns många som har stor del i att jag är där jag är idag, säger Robin.

Tillbaka efter tio månader

Redan tio månader efter operation - och hård uppbyggnadsträning - var Robin tillbaka i spel. Och Robin blev glatt överraskad när Färjestad valde att låta honom stanna i Karlstad och Färjestad istället för att skicka honom till samarbetsklubben Bofors.

- De satte aldrig någon press på mig, det var skönt. Jag kunde vila dom dagar som jag hade ont.

Ett stort ärr på höger underarm är det synbara minnet efter cancern. Och Robin har förlorat lite av rörligheten i handen.

- Jag kan inte lyfta tummen uppåt och har lite problem med rörligheten i handleden.

Positiva besked

Robin gör fortfarande kontroller i Stockholm där man kontrollerar så att inte cancern kommit tillbaka. Dessa kontroller kommer Robin att få fortsätta med ett bra tag.

- Jag har fått positiva hela tiden, men jag är fortfarande inte friskskriven. Det blir man tidigast efter fem år, men det kan ta upp till tio år. Jag tänker fortsätta gå på mina årliga kontroller.

Men numera är sjukdomen inget som Robin tänker på dagligen. I år har han etablerat sig på allvar i elitserien efter ett fjolår då han fick bli betraktare när Färjestad värvade spelare som Sheldon Souray och Zdeno Chara.

Första "riktiga" målet

I går mot Färjestad, i sin 107:e elitseriematch, slog han dessutom till och gjorde sitt första "riktiga" elitseriemål också.

- Jag gjorde mitt första mot Brynäs för ett par veckor sedan, men det var i tom bur. Nu var det på en målvakt och det smäller lite högre även om det alltid är kul att göra mål. Jag gör ju inte det så ofta, knappt på träning heller, säger Robin och skrattar.

Målet i går blev matchen enda. Det kom 14.24 in på andra perioden när Jonsson hittade rätt med ett slagskott som gick mellan benen på Modos målvakt Karol Krizan.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM