Zetterberg peppad på Timrås SHL-kval

avPer Bjurman

DETROIT. För hans eget Detroit Red Wings är hoppet ute.

Men Henrik Zetterbergs hjärta klappar ju även för ett annat rödvitt lag, så han laddar ändå för en euforisk avslutning på hockeysäsongen.

– Att vara med och ta upp Timrå i högsta serien är bland det roligaste jag varit med om och jag hoppas verkligen vi får uppleva det igen. Jag är otroligt peppad och kommer ha tv-fester i soffan här i Detroit när matcherna spelas, hälsar legendaren från Njurunda.

Jo, Detroit Red Wings-kaptenen säger fortfarande ”vi” när han talar om Timrå IK.

Så mycket brinner han för den klassiska klubben hemma i Medelpad, som han ju själv spelade för innan han flyttade till Michigan för sexton år sedan – och återvände till under lockouten 2004-2005.

Följaktligen skänker det som hänt, och ska hända, hemma i Sverige lite tröst och hopp efter en NHL-säsong som inte alls blivit vad han och lagkamraterna i Wings hade hoppats.

De började halka efter redan under hösten och har sedan sjunkit längre och längre ner i tabellen – och efter ännu en förlust i torsdags, mot Washington hemma i nya monsterhallen Little Caesars Arena, är det definitivt klart att de missar playoff för andra året i rad.

– Jo, det är officiellt nu, men i praktiken har det varit klart länge, så det är inget vi spelare fokuserat på. Nu är det åtta matcher kvar och vi vill avsluta dem så snyggt som möjligt. Det är vad som gäller nu, säger ”Zäta” när vi träffar honom i hemstaden.

”Otroligt skoj att de kan gå upp”

Det – och för Henriks egen del alltså Timrås kvalmatcher mot Karlskrona.

– Ja, det är otroligt skoj att Timrå kan gå upp. Man får inte så många chanser av den här sorten, det krävs att man får upp några riktigt bra unga spelare och att det hinner hända något innan de försvinner, säger han.

– Nu har vi det och det känns väldigt bra. Det blir ändå svårt, man ska komma ihåg att Karlskorna spelat i SHL ett helt år, men jag tror ändå vi har en god chans.

Unnar Dahlén gå upp

Den yngling han framförallt tänker på är förstås Jonathan Dahlén – som ju många jämför med just ”Zäta”, inte minst som han på samma sätt som den 37-årige legendaren för snart två decennier sedan stannat kvar för att hjälpa klubben upp.

– Ja, situationen är ju väldigt lika och det vore ju fantastiskt om han fick vinna den här serien nu när han stannat kvar och visat att han har sånt hjärta för klubben, fortsätter Njurundas store son.

– Att vara med och ta upp Timrå i högsta serien är bland det roligaste jag varit med om i min karriär och jag hoppas att Jonathan och alla andra, hela klubben, vi, får uppleva det igen.

Ett är säkert:

Timrå kommer ha passionerat stöd i Detroit.

– Jag är otroligt peppad och kommer ha tv-fester i soffan när matcherna spelas, hälsar ”Zäta”.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM