”Vi får se hur Växjös slutspelslag är”

avMattias Friberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Seriesegraren Växjö förra året. Serietrean Frölunda i år.

Bakom Malmös skräll i kvartsfinalen ligger den speciella gemenskap som den här svåra säsongen skapade. Det tar man med sig mot Växjö i semifinalen.

– Vi har vänt det till något positivt. Så vi känner oss urstarka som grupp, säger Malmöbacken Nils Andersson.

Hela Malmö Arena (12 150 åskådare) hyllade Malmö Redhawks efter att skrällen mot Frölunda var ett faktum. Redhawks vann matchserien med 4–2 i matcher efter 4–2-segern på skärstorsdagen.

– Det är fantastisk vad Malmö sluter upp när det verkligen gäller. Det är säkert många som går på sin första match. Kärnpubliken har vi stor nytta av hela året. De ska största berömmet. Sen att det tillkommer folk som inte ser hockey varje dag… Hoppas det ger ringar på vattnet och att de vill sluta upp bakom oss, säger backen Nils Andersson.

Andersson har tidigare i en lång intervju i Sportbladet pratat om hur den svåra säsongen har skapat något speciellt i Malmös lag. Assisterande tränaren Jesper Mattssons och forwarden Erik Forssells barn drabbades av allvarlig sjukdomar. Mattsson och Forsell var borta länge från truppen under grundserien.

”Har varit väldigt modiga i år”

Andersson tror att den gemenskapen som laget skapade under den perioden har spelade stor roll mot Frölunda.

– Man pratar om att ha högt i taket i ett omklädningsrum. För att kunna ha det måste man vara nära varandra och känna varandra på ett djupare plan. Vi har tyvärr varit tvungna att göra det. Att stötta varandra. I det här svåra läget har vi vänt det till något positivt. Så vi känner oss urstarka som grupp.

Tilliten är viktig när ni har försvarat er så mycket i den här matchserien?

– Vi vinner ju inte de här matcherna på grund av individer. Det är ju vårt lag som gör det, säger Andersson och fortsätter:

– Om man känner att man har supermycket att förlora när man leder eller så, då blir man ofta ganska rädd, liten och tillbakatryckt. Vi som grupp har varit väldigt modiga i år. Och det modet är genomgående i truppen och det använder vi oss av i matchsituationer också.

”Får se om de är ett slutspelslag”

Nu väntar Växjö, som Malmö slog ut i kvarten förra året, i semifinalen. 

– Det är vårt lag som får ta tag i den uppgiften. Vi har en oerhört stark grupp och jag vet av egen erfarenhet att ska man välta berg så är det med en stark grupp. Det ser jag fram emot. 

Är ni bättre än förra året? Är de bättre än förra året?

– Svårt att bedöma innan man fått känna på dem lite grann. Det är ett grundserielag som varit konsekventa och jättebra under säsongen. Sen får vi se hur deras slutspelslag är. Det återstår att se. Vi ska ställa frågan till dem i alla fall.

Malmö har bland andra backen Tuukka Mäntylä och forwarden Nichlas Hardt på skadelistan. Tränaren Peter Andersson vet inte om någon av dem kan spela i första semifinalen i Växjö på måndag.

– Jättesvårt att säga. Tuukkas röntgen såg inte så illa ut, men därifrån från att ha på sig skridsko och träna… Nichlas Hardt ser bättre ut. Jag tror att det är lite tidigt att säga än. Det är inte omöjligt att han hinner tillbaka. Sen har han inte varit på is på länge, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Inte omöjligt att nån av dem kommer tillbaka. Men inte till första matchen

Publicerad: