”Petr Cech är ett stort fan till laget”

Doldissvensken på äventyr med Rod Stewart och Arsenal-stjärnan

1 av 5 | Foto: JOHN UWINS
Petr Cech är ett stort fan.
HOCKEY

GUILDFORD, LONDON. Rod Stewart dök upp som supporter.

Eller så kom Arsenals stormålvakt Petr Cech för att hänga med laget.

Mikael Lidhammars säsong i engelska Guildford Flames blev minst sagt minnesvärd.

– Cech är en stor supporter. Han gav oss boxplatser till Emirates när Arsenal mötte Östersund, säger han.

Som ung och lovande spelade Mikael Lidhammar SHL-hockey med moderklubben Luleå Hockey.

Sedan blev det en rad säsonger i Allsvenskan i Björklöven, Bofors och Oskarshamn. Aftonbladet skrev om honom 2013 då han tvingades gå en kamp mot lymfkörtelcancer med flera strålningsbehandlingar.

De senaste åren har Lidhammar tillbringat utomlands, för att kunna kombinera hockey med upplevelser av att se något annat.

– I efterhand ångrar jag att jag inte gjorde det tidigare. Det blev nog något år för mycket i Sverige. Jag tycker det är perfekt att man kan kombinera det man tycker är roligt med att se nya ställen av världen.

Sedan 2015 har Lidhammar spelat i ligan EIHL i England. Först i Dundee Stars, men den senaste säsongen i Guildford Flames i utkanten av sydvästra London.

Den här säsongen blev lite speciell.

– Det var ett jäkligt roligt år. Hockeyn är kul och ligan blir bättre och bättre. Topplagen Nottingham och Cardiff är riktigt bra.

”Manchester har en riktigt liten rink och bara stora spelare”

Vad är det för hockey som spelas?

– Den är mer åt det kanadensiska, med fighter och så. Men det är väldigt offensivt med många målchanser. Och det verkar inte finnas något standardmått på rinkarna. Manchester har en riktigt liten rink och bara stora spelare. Dom är inte roliga att möta där.

Har du själv behövt slänga handskarna än?

– Haha, nej jag har klarat mig. Lagen brukar ha nån tungviktare och det är dom som går upp mot varandra.

Personligen ser han säsongen som lyckad. Lite mindre poäng än under sina säsonger i Dundee Stars, men han fick vara med att ta en nykomling till slutspel.

Foto: JOHN UWINS

Spelar med Rod Stewarts son

Dessutom har året innehållet lite spektakulära detaljer.

Som att lagkompisen Liam Stewart är son till en av världens största artister.

– Ja, Liam är en riktigt härlig kille. Han är ödmjuk och en riktigt bra hockeyspelare. Rod har varit och kollat på några matcher och han har väntat utanför omklädningsrummet. Men jag personligen har inte något stort förhållande till hans musik.  

Lite mer star struck blev Lidhammar när Arsenals målvakt Petr Cech dök upp och hängde med laget.

– Peter är ett stort fan till laget. Han är ju tjeck och gillar hockey. Han har sett många av våra matcher och brukar hänga med oss. För mig som Premier League-fanatiker är det mäktigt. Men ingen av våra kanadensiska spelare hade en aning om vem han var. Jag fick förklara hur stor han är.

Lidhammar berättar att Petr Cech dragit många storys om livet som världsspelare och att han dessutom bjudit killarna i Guildford på en rad Arsenalmatcher.

– Ja, vi såg Östersundsmatchen, bland annat. Och så såg vi en FA-cupmatch. Däremot har det varit svårt för oss att se Premier League, eftersom vi också spelade på helgerna.

Frankrike eller Italien nästa?

Vilket lag håller du själv på i Premier League?

– Hmm, jag måste nog erkänna att jag är ett gammalt United-fan. Det är inte så creddigt kanske, men så är det.

Den här säsongen har Lidhammar delat ett hus i Guildford tillsammans med lagkompisen Calle Ackered. Han är beredd att stanna, men är heller inte främmande att röra på sig ännu en gång.

– Kanske till Frankrike eller Italien. Man får passa på att se fler ställen så länge man kan kombinera det med ishockey.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lidhammar i Oskarshamn.
ARTIKELN HANDLAR OM