"Jag hade inga tankar på att leva på hockey"

HOCKEY

Gustav Nyquist åkte till USA främst för att skaffa sig en utbildning – i dag är han en av stjärnorna i klassiska NHL-laget Detroit Red Wings

1 av 2 | Foto: Ntyquist försöker spela sig till en plats i World cup-laget.

MOSKVA. Han är ensam i topp i VM:s skytteliga efter sitt 2–2 mot Schweiz.

Gustav Nyquist, 26, fortsätter både producera och imponera.

Men Detroits forward, som var med i OS i Sotji 2014 är ända relativt okänd hemma i Sverige.

– Men jag stack till USA tidigt för att skaffa mig en utbildning. Då räknade jag inte ens med att spela i NHL, säger han.

I dag är Gustav Nyquist välbetald och etablerad NHL-stjärna och det största namnet i det svenska VM-laget.

Han toppar VM:s skytteliga med sina sju mål efter sitt viktiga 2–2 mot Schweiz.

Ändå är det inte många som vet vem han är.

– Men jag stack till USA tidigt för att skaffa mig en utbildning. Då räknade jag inte ens med att spela i NHL, säger han.

Gustav Nyquist hann aldrig lämna något avtryck hemma i Sverige innan han var borta.

Och som ungdomsspelare var han slagen av en annan talang i pojklaget i Limhamn utanför Malmö.

Damstjärnan Pernilla Winberg, som nu spelar i Linköping och som VM-debuterade som rekordung 15-åring 2004.

– Ja, jag spelade med henne i flera år och hon var bättre än mig ända upp till 13-, 14-årsåldern. Ja, bäst i laget. Sedan hann det fysiska ikapp. Men hon var och är en fantastisk talang, säger Gustav.

– Vi spelade även tv-pucken ihop 2005, men förlorade mot Värmland i finalen.

Gustavs karriär var inte lika spikrak som Pernillas. Den fortsatte i Malmös juniorlag, han gjorde några juniorlandskamper, men fick aldrig spela i något JVM.

– Nej, jag blev bortgallrad både i J18- och J20-landslaget, säger han.

”De trodde på mig”

Det blev heller inga matcher i SHL eller Hockeyallsvenskan innan han stack över till University of Maine på USA:s östkust som nybliven 19-åring.

– Jag blev inte draftad det första året jag var tillgänglig, utan först året efter. Det var långt ifrån klart att jag skulle kunna leva på hockeyn och jag hade inga tankar på det då. Så när de ringde från University of Maine tyckte jag det var smart att kunna få en utbildning, samtidigt som jag satsade på hockeyn. De trodde på mig där, säger han.

Anledningen till att Gustav blev draftad var att Detroits legendariske scout Håkan Andersson sett fröet till något stort i Nyquist.

Men trots att han var överårig dröjde det ända till rond fyra innan han draftades på en 121:a plats totalt.

– Men sedan blev det collegehockey och pluggande i tre säsonger. Jag gillade verkligen den tiden. Universitet ligger ett par mil norr om Portland och det var nästan bara studenter som bodde där, säger han.

Det var även där han träffade sin blivande fru Danielle, som han nu delar livet med.

– Men tyvärr hann jag aldrig få min businessexamen i ekonomi, men jag har lovat mig själv att läsa in det halvår jag har kvar. Annars skulle de där tre åren kännas bortkastade, säger han.

160 miljoner för fyra år

Det säger han trots att han har sin ekonomiska framtid tryggad efter sitt nyskrivna fyraårskontrakt med Detroit.

Ett superkontrakt som garanterar honom 19 miljoner dollar på fyra år. Nästan 160 miljoner svenska kronor enligt dagens dollarkurs.

Det var en löneförhöjning med 470 procent.

Lönelyftet gjorde också Gustav Nyquist till Detroit Red Wings tredje bäst betalde forward den här säsongen, slagen bara av Pavel Datsjuk och Henrik Zetterberg. Bara det visar hur värdefull Detroit anser att han är.

– Det är mycket pengar, men jag försöker vara smart med pengarna. Är man så lyckligt lottad att man tjänar så mycket gäller det att inte göra något dumt.

Foto: Nyquists mål mot Schweiz på söndagen.
Foto: Nyquist i Detroit. Foto: AP

Han har investerat i ett nytt hus i Birmingham utanför Detroit, där alla svenskarna bor.

Det är en riktig svenskkoloni och blev tidigt ett andra hem för Gustav när han skickades mellan Detroit och farmarlaget Grand Rapid Griffins de första två säsongerna 2011–13.

– Ja, det underlättade oerhört mycket de där första åren. Normalt bor man på hotell när man skickas till NHL, men det behövde jag aldrig göra. Jag fick bo hemma hos Niklas Kronwall och jag har bott även hos Zäta och Frasse (Johan Franzén). Alla tog hand om mig.

På somrarna åker han hem till Sverige där han köpt hus i Båstad.

– Ja, jag försöker alltid var hemma på somrarna. Min fru gillar det också, även om hon tycker att det kan regna för mycket. Vi har haft lite otur där. Men Sverige vill jag inte vara utan, säger han trots alla åren i USA.

Men just nu får semestern vänta. Gustav Nyquist är i VM för att gå långt och för att slåss om en plats i World Cup-laget, där de sju sista spelarna i truppen presenteras den 27 maj.

– Det är klart att jag vill dit. Och jag är inte här i VM för att bli femma.

– Med André Burakovsky och Mattias Ekholm i laget hoppas jag vi kan spela på den nivå som vi gjort i våra bästa stunder. Då kan vi gå hela vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM