Här skjuter han hem Stanley Cup-titeln

1 av 14
HOCKEY

SAN JOSE. Det var en dryg minut kvar av den avgörande finalen och San Jose jagade för att kvittera Pittsburgh 2–1-ledning.

Då kom Patric Hörnqvist loss med pucken, siktade – och satte 3–1 i tom kasse.

I samma ögonblick var Penguins  Stanley Cup-mästare.

– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, men jag lyckades sätta den. Nu är drömmen förverkligad, säger den svenske hjälten när Sportbladet träffar honom under det kaotiska firandet på isen efteråt.

Foto: Per Bjurman på plats på isen.

Hockeysäsongen 2015-2016 är över.

Den nådde sitt slutgiltiga klimax när Sidney Crosby strax efter 05.00 i morse, svensk tid, sträckte Stanley Cup-bucklan mot takåsarna i SAP Center i San Jose.

Strax därefter fick även Patric Hörnqvist och Carl Hagelin – de 33:e och 34:e svenskarna i historien att vinna Stanley Cup – fira med hockeyns allra heligaste graal.

Som sig bör såg de ut som att de knappt förstod vad som faktiskt hade hänt.

Särskilt Hörnqvist.

Det var ju som sagt han som dödade den sjätte finalen när han med en minut och två sekunder kvar fick pucken i mittzonen och satte 3-1 i tom kasse.

– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som när jag hade pucken på bladet, jublar han under det vilda, rusiga, kaotiska firandet på isen efteråt.

– Men jag insåg att jag hade tid och kunde sikta och den satt. Det var helt otroligt skönt.

”Ville krama och kyssa alla”

När slutsignalen till slut ljöd satt den 29-årige krigaren från Sollentuna i båset, men var först in på isen för att få delta i det stora kramkalaset.

Och undra på det.

Liksom alla andra hockeyspelare i världen har han drömt om det ögonblicket sedan han var liten knatte,

– Ja, nu är drömmen förverkligad. Jag tror inte riktigt jag fattat vad som hänt ännu, men det börjar sjunka in. Det är helt fantastiskt.

Carl Hagelin är nästan ännu mer tagen.

– Det känns bara underbart. Jag håller på att tappa rösten, kraxar han medan familj och vänner ramlar omkring runt honom.

– När vi vi gjorde 3-1 kändes det riktigt bra och när det var tio sekunder kvar förstod man att det var klart. Då är känslan bara att man vill krama och kyssa alla man har runtomkring sig, ha ha.

Flera dagars fest väntar

”Hagge” – som kom till Pittsburgh från New York Rangers via Anaheim i vintras – ser också väldigt mycket fram emot att få visa upp bucklan hemma i Nykvarn i sommar.

– Det är nästan det bästa med det här, att man vet att man kommer få fira det ordentligt med människor man verkligen älskar. Det ska bli fantastiskt.

Först väntar dock en ordentlig segerfest med lagkompisarna de kommande dagarna och nätterna.

– Jag vet inte vad som händer nu. Jag är rookie i de här sammanhangen och får ta rygg på veteranerna. Men jag törs lova att det blir ordentligt firande.

Även Oskar Sundqvist – som inte spelat tillräckligt många matcher för att räknas som Stanley Cup-mästare, men förhoppningsvis söker klubben dispens för honom – är med och firar på isen.

– Det är hur kul som helst. Nu ska vi verkligen ha roligt några dagar, säger han.

Se fler klipp och höjdpunkter på viasatsport.se.

Hagelin: ”Det är nära till tårar nu”