Gjorde det förbjudna – blev hjälte

Mattias Ekholm bröt mot Tre Kronors regler

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

KÖPENHAMN. Mattias Ekholm gjorde det förbjudna och avgjorde mötet med Ryssland. 

Men det var ett initiativ som gick helt emot de direktiv som finns:

– (Peter) Popovic han hade nog inte blivit så glad vad de verkar, men jag tänkte:  ”äh, va fan jag går för det”, säger Mattias Ekholm.

Tre Kronor hade en 2–1-ledning när Ryssland med 1.23 kvar tog ut målvakten för att jaga en kvittering. Bara 18 sekunder senare låg pucken i det tomma ryska målet. 

Ditskickad av nyanlände Mattias Ekholm, som gjorde sin första VM-match. 

Det passade extra bra när sex veckor unga sonen William var på plats Royal Arena för första gången i livet såg pappa spela en hockeymatch. William var där tillsammans med mamma Ida Björnstad, profilerade tv-profil hos TV4.

Ekholm skickade pucken över hela banan rakt i det ryska målet. 

Nu blev det succé, men hade pucken gått utanför hade det blivit icing och ingen chans att byta för de spelare som var på isen. 

– Jag stod och tänkte ett par gånger hur jag skulle göra. Men så fick forehandsidan, ryssen jagade ut mig på ”rätt” sida. Klart man kan försöka hitta en passning men det brukar bli icing så jag tänkte ”äh, va fan jag går för det”. Den satt som den var i hela vägen nästan skyldig att sätta den. 

Satsa på att göra mål – och riskera en icing – eller spela på säkerhet och söka en passning eller bara chippa ut pucken. 

Det är ett val spelarna måste göra.

”Tur att den gick in”

Många coacher föredrar det sistnämnda.

Vad tror du din backcoach Peter Popovic sagt om du missat?

– Han hade nog inte blivit så glad vad de verkar. De hade någon fadäs tidigare i turneringen med något öppet mål de missat så det var tur den gick in, säger Ekholm med ett leende. 

Det var kanske tur att Ekholm inte var med på det mötet tidigare under turneringen: 

– Nej, jag har ju inte varit här så jag gick på eget bevåg och testade. ”Poppe” hade en blick mot mig på slutet, så jag vet inte… Men så här med facit på hand blev det bra i alla fall, säger Ekholm. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM