Svensken om videocoachen: Snacket var att han var lite ”creepy”

Viktor Stålberg.
Viktor Stålberg.

En härva av grova sexuella övergrepp skakar om Chicago Blackhawks rejält. 

General managern Stan Bowman har tvingats avgå sedan coachen Brad Aldrichs övergrepp mot spelare tystats ner.

– Snacket var att han (Aldrich) var lite ”creepy” det var den informationen jag hörde, säger Viktor Stålberg, som kom till Blackhawks bara ett par månader efter den aktuella skandalen.

Mitt under brinnande Stanley Cup-slutspel 2010 ska Chicago Blackhawks ledning ha fått informationen om att två spelare hade utsatts för sexuella övergrepp av dåvarande videocoachen Brad Aldrich.  

Klubben valde att inte agera och kort senare utsattes ytterligare en spelare för ett grovt sexuellt övergrepp. 

I våras gick en av de drabbade spelarna ut anonymt och berättade och i juni startade Blackhawks en oberoende utredning. När utredningen nyligen presenterades var det i många stycken skrämmande läsning.

Stan Bowman.
Stan Bowman.

I går stod det klart att general managern Stan Bowman, som varit i Blackhawks sedan 2005, lämnar klubben med omedelbar verkan. Det gör även vice president Al MacIsaac.

Viktor Stålberg, 35, kom till Chicago Blackhawks sommaren 2010, bara ett par månader efter att skandalen hade ägt rum. 

– Under säsongen hörde jag att något hade hänt, så mycket kan jag säga. Men det var inget vi direkt pratade om i någon större utsträckning.  Jag hörde hans namn (Aldrich) nämnas och att något hade hänt där, men det var inte mer än så. Inget som spelarna pratade om och inget som jag frågade om heller, säger Viktor Stålberg.

”Välförtjänt upprättelse för killen”

När Stålberg kom hade Brad Aldrich redan lämnat sedan han fått tag alternativ av sin arbetsgivare: gå med på att utredas eller avgå. 

– Jag visste inte att det var så grovt, hade ingen aning om omfattningen eller att det var så allvarligt. Jag fick inte heller uppfattningen att det var någon spelare jag umgicks med där (i Chicago) som visste något. Jag tror inte någon av spelarna visste speciellt mycket. Snacket var mer att han (Aldrich) var lite ”creepy” (läs: obehaglig) det var den informationen jag hörde, säger Stålberg.

Den tidigare NHL-spelaren och OS-forwarden från 2018 vann Stanley Cup med Chicago 2013. Han har följt med i medierapporteringen det senaste dygnet och välkomnar att fakta lyfts upp på bordet via den oberoende utredningen: 

– Det som har hänt är fruktansvärt. Här verkar det dessutom onekligen bevisat genom en oberoende utredning. Om de ansvariga mörkat det här känns det ganska naturligt att de får ta konsekvenserna och lämna. Tråkigt slut för de ansvariga men samtidigt välförtjänt upprättelse för killen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!