Colorado slog Edmonton i en galen målfest

NEW YORK. De sköt sannerligen från höften i Vilda västern i natt.

Colorado tog den första, viktiga hemmasegern i västra konferensfinalen mot Edmonton – men det var först när Gabriel Landeskog satte 8-6 (!) i tom kasse i slutminuten de kunde börja fira i Ball Arena i Denver.

– Vi vinner och det är egentligen allt som räknas nu, men jag hoppas vi kan undvika att släppa in sex mål i nästa match, säger den svenske kaptenen till Sportbladet.

Nog för att det gick att ana att semin mellan lyskraftiga enheterna Colorado Avalanche och Edmonton Oilers skulle bli en mindre tillknäppt historia än de dragkamper som ägt rum på Stanley Cup-slutspelets östra planhalva.

Det är ändå två cirkusattraktioner till lag som går i clinch.

Men första ronden i Ball Arena i Denver blev vildare, öppnare och mer halsbrytande än någon hade kunnat föreställa sig.

Ja, det såg nästan ut som i de första matcherna mellan Oilers och Calgary Flames i andrarundan.

Redan efter en period stod det 3-2 och  i andra gick Avalanche upp i 7-3-ledning – men sedan kom gästerna i en ruskig push och gick sånär ikapp. Först när Gabriel Landeskog satte 8-6 i tom kasse med 22 sekunder kvar av ordinarie speltid var segern helt säkrad.

– Ja, det var kanske lite väl öppet, men jag tycker att vi stod för en riktigt stark offensiv insats ikväll, framförallt i första och andra perioden, säger just Landeskog när vi når honom efteråt.

– Sedan blev det kanske  lite väl spännande i tredje. De är ju bra och kommer skapa sina chanser, det vet vi. Men vi får se till att inte ge dem något gratis.

Ni har ända resurserna att tajta till det mer framöver?

– Ja, det tycker jag. Vi har en stark plan som vi tror på och nu får vi en ledig dag när vi kan kolla lite video och se vad vi behöver rätta till. Jag hoppas vi kan undvika att släppa in sex mål i nästa match.

Men ni gör gärna åtta igen, får man anta?

– Absolut, det tar vi.

Oilers tänker å sin sida hindra dem från fler kavalkader av den sorten, meddelar coachen Jay Woodcroft. 

– Vi gör sex mål på Colorado, i deras arena. Det borde räcka. Men ibland handlar det mer om vad man ger bort än vad man tar och vi har saker att rätta till, konstaterar han.

Gabrie Landeskog avgjorde i tom bur.
Gabrie Landeskog avgjorde i tom bur.

Mycket av förhandssurret inför denna västra uppgörelse har handlat om att Connor McDavid och Nathan MacKinnon – kanske världens två bästa hockeyspelare – går i clinch i ett slutspel för första gången och jo, båda herrarna trivdes på de oväntat stora ytorna i natt.

De prickade in varsitt finfint mål – framförallt MacKinnons balja var resultatet av en lysande soloprestation – och hade också ett antal assist.

– Tja, säger McDavid, jag tycker matchen påminde en hel del om vår första mot Calgary.

– Vi visade karaktär som sånär kom tillbaka, men var inte tillräckligt bra med från början. Det kan vi rätta till.

Landeskog hade också en assist, precis som Andre Burakovsky.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!