OS 2022 i Peking

Leon Bristedt drömmer om OS i Peking: ”Håller fingrarna korsade”

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

GÖTEBORG. Leon Bristedt spelar i en av SHL:s absolut bästa kedjor med centern Adam Tambellini och forwardskollegan Dennis Everberg.

Alla tre är aktuella för att åka till stundande vinter-OS i Peking.

– Jag håller mina fingrar korsade, säger den 26-årige Rögle-forwarden.

På fredag den 21 januari tar förbundskaptenen Johan Garpenlöv ut Tre Kronor till OS.

22 utespelare och tre målvakter kommer att presenteras på en presskonferens.

Leo Bristedt vill inte kommentera om han har haft kontakt med landslagsledningen.

– Det är inte min sak att berätta. De jag kan säga är att jag håller mina fingrar korsade, säger Leon Bristedt.

Stort självförtroende

Det är ingen tvekan om att det är med stor spänning som han ser fram emot veckan som kommer.

– Får jag möjligheten att spela ett OS så är det något jag väldigt gärna skulle vilja göra, det skulle vara en stor ära. Det finns ändå väldigt många duktiga spelare där ute, men med lite flyt kanske jag är med där. Jag är väl aktuell, sedan vet jag inte om jag är spelare 15 eller 35. Det lär jag väl få veta de närmaste dagarna, säger Leon Bristedt.

Under de fyra senaste säsongerna med Rögle i SHL har stockholmaren med moderklubben Waxholm fått chansen i Tre Kronor.

– Jag hade en bra turnering när jag var med i Karjala Tournament och har spelat bra under hösten. Jag tror att jag skulle kunna göra ett positivt intryck och hjälpa Sverige om jag får möjlighet. Jag hoppas att jag får ett samtal, får jag inte det så önskar jag Tre Kronor lycka till och kommer att följa dem och hålla på dem, säger Leon Bristedt.

Lättnad efter skräcken

Lagkamraten Anton Bengtsson var också aktuell för Tre Kronor, men åkte på en väldigt läskig smäll i 3–1-segern borta mor Frölunda i CHL-semifinalen i tisdags.

Enligt uppgifter till Sportbladet så verkar det inte bli några långvariga konsekvenser av hjärnskakningen, men Anton Bengtsson tar mycket det säkra före det osäkra just nu.

– Han har varit nere i hallen och det betyder mycket för oss andra, det är en lättnad och ger ny energi. Jag har pratat en del med honom, han mår oförskämt bra med tanke på vad som hände. Det var väldigt tufft att spela vidare den matchen. Direkt gick tankarna till hans barn och sambo som såg det hemma, vi är så nära varandra alla i laget. Det var en otroligt lång halvtimme till att få veta att det efter omständigheterna var okej. Hockey är roligt men farligt, säger Leon Bristedt.

Leon Bristedt jublar efter 0-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 11 december.

CHL har kostat

Tabellettan Rögle sätts på tuffa prov nu och hade nio juniorer på isen när Frölunda vann med 4–1 i Scandinavium på lördagseftermiddagen.

Rögle sakande viktiga spelarna Eric Gelinas, Erlend Lesund, Adam Edström, Tony Sund, Ted Brithén och Anton Bengtsson.

I matchen åkte också Ludvig Larsson på en rejäl tackling i slutet av den tredje perioden och kom inte tillbaka i spel.

– Vi lider lite av att vi tappar folk, men jag är väldigt stolt över de yngre killarna som kommer in och steppar upp med större roller och fler minuter. Alla lag går igenom lite tuffare perioder under en säsong, det är en del av sporten och framförallt är det en del av ett vinnande lag att lösa sådana situationer. Vi har ett djup och ett så bra lag att vi hittar sätt att vinna ändå, säger Leon Bristedt.

Att ha tagit sig ända till final i CHL är också utmanande i spelschemat och både på måndag och tisdag väntar nya SHL-matcher när Timrå kommer till Ängelholm.

– Det är klart att det har tagit på krafterna, men nu är vi i final och då är det verkligen värt det. Vi har inte fått en spelledig tisdag sedan jag vet inte när, det är klart att det påverkar oss, säger Leon Bristedt.

Provocerade Joel

Det har byggts upp en rivalitet och mycket känslor mellan Rögle och Frölunda, inför matchen hade Rögle vunnit de nio senaste inklusive 20–3 i målskillnad i SM-kvartfinalen och 8–4 i målskillnad i CHL-semifinalen.

– Frölunda är en stor förening med mycket kultur och har en historik av att vinna mycket, det är något extra att möta dem. Nu tycker jag att Rögle de tre-fyra senaste åren har hamnat lite i samma sits där vi är några som andra lag vill slå, nu vill vi bygga upp en kultur att vinna också, säger Leon Bristedt.

Som ofta förr så syntes Leon Bristedt mycket i matchen med sitt jagande av motståndare och puck, sitt tuffa närkampsspel och sin intensiva spelstil.

Joel Lundqvist i Frölunda var rejält irriterad på den lille stockholmaren upprepade gånger under matchen.

– Han brukar ju vara det, han brukar ju få väldigt ofta som han vill. Det kanske han inte fick i dag. Det är en del av hockeyn, vi ger och tar där ute. Det är inget personligt, det är bara där ute på isen vi är grisiga och fula. Jag gillar honom, han är en kultspelare och symbol för svensk hockey. All respekt till det. Han spelade i SHL innan jag föddes typ. Det är starkt av honom att han orkar hålla på, säger Leon Bristedt.

Den 2 februari åker Tre Kronor till OS-turneringen i Peking.

Publisert:

LÄS VIDARE

OS 2022: Här är hela schemat och svenska tv-tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Rögle BK

Tre Kronor

Vinter-OS

Frölunda HC

SHL Svenska hockeyligan