NHL

Hattrick av Zibanejad mot Tampa Bay

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Det nya året började med en rejäl islossning för gamle målkungen Mika Zibanejad.

Han fullbordade NHL-karriärens åttonde hattrick när New York Rangers under söndagen tog andra raka segern mot regerande mästarna Tampa hemma på Madison Square Garden.

– Det känns såklart kul, men det var en sådan match när pucken bara tycktes följa efter mig, säger den 28-årige stockholmaren till Sportbladet efter 4-0-triumfen.

Efter några säsonger som veritabel skyttekung har Mika Zibanejad den här säsongen i första hand haft rollen som framspelare, företrädesvis till Chris Kreider – och hela tiden poängterat att han inte fokuserar särskilt mycket på sin egen produktion när laget vinner.

Men det hindrar förstås inte att det kändes rätt fint när det under söndagens matiné mot Tampa Bay Lightning brakade till och ett nytt hattrick – det åttonde under åren i NHL – plötsligt var ett faktum och kepsarna seglade över Madison Square Garden-isen.

”Pucken tycktes följa mig”

– Ja, jag har aldrig sagt att det inte är längre är roligt att göra mål, säger han med ett glatt flin när vi talar med honom på presskonferensen efteråt.

– Självklart känns det här bra. Men det var också en sådan match när pucken tycktes följa efter mig.

Nåja, den 28-årige stockholmaren bidrog i högsta grad själv också. Först smällde han in ett rykande skott i nättaket från vänstra tekningscirkeln i ett powerplay 7.44 in i första perioden. Några minuter senare vallade han, måhända lite tursamt, in pucken via Tampa-backen Ryan McDonagh – och i slutet av mittperioden stormade han fram mot Andrei Vasilevskij och styrde in tredje struten från nära håll.

Då tyckte gästerna emellertid att han gjort sig skyldig till hög klubba i momentet innan, så lång videogranskning behövdes för att domarna skulle komma fram till att så inte var fallet.

– Jag såg inte själv vad som hände och visste inte om de skulle döma mål men jag hoppades och det gick ju vägen, fortsätter ”DJ Zbad”.

”Bra måttstock för oss”

– Det hade varit lite tråkigt om det dömts bort efter alla kepsarna på isen…

I kassen höll en förträfflig Igor Sjestiorkin nollan och därmed kunde Rangers alltså bärga andra raka segern mot regerande mästarna; de vann även nyårsaftonens möte i Tampa.

– De är en bra måttstock för oss, vi får veta vad vi är gjorda av i såna här matcher och det föll ju ut väldigt väl, konstaterar Hattrick-Mika.

Mattias Janmark säkrade poäng åt Vegas med två mål i tredje perioden i söndagskvällens hemmamatch mot Winnipeg – det sista, till 4-4-kvittering via ena skridskon, med bara nio sekunder kvar av ordinarie matchtid.

Men sedan var det slut på det roliga för de gyllene riddarna. Två och en halv minut in i förlängningen avgjorde Kyle Connor för Jets.

Hajarna från San Jose hamnade i till synes hopplöst 6-1-underläge(!) i första perioden borta mot heta Pittsburgh – men gjorde sedan ett seriöst försök att vända och kom i tredje så nära som till 6-5, bland annat sedan Jacob Middleton styrt in en rökare av Erik Karlsson.

Men pingvinerna höll ut, vann till slut med 8-5 och har nu åtta raka segrar.

Anmärkningsvärt nog fullbordade både Evan Rodrigues och Bryan Rust hattricks – och svenske backen Marcus Pettersson noterades för två assist.

Gabriel Landeskog prickade in tionde målet för säsongen, på retur i ett powerplay, när Colorado vände 0-2-underläge mot Anaheim till 4-2 hemma i Denver.

Mikko Rantanen svarade samtidigt för ett mål och två assist, medan Nathan Mackinnon hade tre assist.

Boston hamnade i 1-0-underläge i sin bortamatch mot Detroit, men vände och vann till slut komfortabelt med 5-1.

Oskar Steen assisterade till ett av målen.

Washington, å sin sida, kom tillbaka från sitt 1-3-underläge i tredjeperioden hemma mot New Jersey, men på övertid var det gästerna som drog längsta strået.

Nico Hischier smackade in 4-3 på assist från Jack Hughes.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: Ihärdiga kackerlackor i New York

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

New York Rangers

Mika Zibanejad

Tampa Bay Lightning