”Hedman NHL:s bäste back flera år i rad”

När Victor Hedman växte upp hade han Nicklas Lidström som idol.

Nu är det Nicklas Lidström som talar beundrande om Victor Hedman.

– Enligt mig har han varit NHL:s bäste back flera år i rad, säger ”Lidas”.

Sportbladets NHL-podden med Bjurman och Ekeliw firar 300 avsnitt. Lyssna på den senaste episoden, där Nicklas Lidström gästar, i spelaren ovan.


Natten till fredagen kan Tampa Bay Lightning bli klart för Stanley Cup-final.

Floridalaget brände sin första matchboll mot New York Islanders, men leder fortfarande serien (3–2) och behöver bara en seger till för att ställas mot Dallas Stars i den slutgiltiga tvekampen om att få lyfta 15-kilospokalen.

Victor Hedman, 29, pangade in Lightnings enda mål i förlustmatchen, hans åttonde totalt sett i slutspelet. Bara Hall of Fame-ikonerna Bobby Orr, Brad Park, Paul Coffey och Brian Leetch har svarat för fler fullträffar under en och samma säsong i Stanley Cup-historien.

”Verkligen imponerat”

Och apropå legendariska backar:

Tidigare i år blev Hedman den förste sedan Nicklas Lidström att nomineras till Norris Trophy – priset till NHL:s bäste försvarare – fyra säsonger i rad.

Högst välförtjänt, enligt ”Lidas” själv.

– Victor har verkligen imponerat på mig, både i det offensiva och defensiva spelet, säger Lidström, 50.

– När han kom in i ligan kanske han hade en lite längre startsträcka än andra backar, men det har han verkligen tagit igen nu. Jag tycker att han har varit den bäste backen i NHL flera år på raken. Han spelar 27–28 minuter per match, är förstavalet i alla viktiga situationer på isen och är så otroligt allround.

Hyllar Klingberg

En annan svensk back som Lidström vill lyfta fram är John Klingberg i redan finalklara Dallas. Han har svarat för hela 16 poäng på 20 matcher i slutspelet, att jämföra med Hedmans 14 på 18 matcher.

Men det är framför allt i Klingbergs defensiva spel som ”Lidas” har sett en stor utveckling.

– Ska han få spela mycket, om han ska kunna möta motståndarnas bästa spelare i egen zon, måste det gå att lita på honom defensivt. Alla vet hur bra han är offensivt, men jag tycker att hans försvarsspel har blivit bättre. Han är mer noggrann nu, sticker inte för tidigt när det är anfallschanser – han väljer sina tillfällen väldigt bra. Sedan är han ju verkligen kylig med pucken, håller i och håller i tills han hittar öppningar. Men som sagt, utan puck har han definitivt förbättrat sig också.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!