Krisplanen: Kan coacha från hemmaplan

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Tomas Montén får inte åka med till Edmonton. 

Men planen är att Juniorkronornas förbundskapten ska vara med och leda laget hemifrån.

– Tomas gör ett jättejobb redan nu och är han frisk kommer han absolut att jobba hemifrån, säger generalsekreterare Johan Stark, som samtidigt jagar en ersättare i Nordamerika.

Efter fyra positiva covid-test i tränarstaben är Svenska ishockeyförbundet satt under hård press. De hårda karantänsreglerna inför JVM-turneringen innebär att ingen person får ansluta efter att laget i söndags samlades i Sundsvall.

Ishockeyförbundet hann få dit U18-landslagets förbundskapten Anders Eriksén, men söker också efter fler namn som kan komplettera tränarstaben.

Inte minst en målvaktstränare, sedan Nizze Landén också testats positivt.

Johan Stark bekräftar att Ishockeyförbundet tittar på personer som redan är bosatta i Kanada, vilket är en förutsättning för att komma runt de tuffa karantänsreglerna.

Är det svenskar bosatt i Kanada eller nordamerikaner det handlar om?

– Lite både och, kan man säga.

Följer träningarna från hotellrummet

Men det finns också en lösning på hemmaplan. Tomas Montén har testats positivt och får av allt att döma inte dispens för att åka med till Edmonton:

– Det låter inte alls så om jag ska var ärlig, säger Stark.

Från sitt hotellrum följer Tomas Montén Juniorkronornas träningar.
Från sitt hotellrum följer Tomas Montén Juniorkronornas träningar.
Foto: PRIVAT

Montén är fortfarande kvar på sitt hotellrum i Sundsvall, där han hålls helt isolerad, men är i högsta grad inblandad i veckans träningsläger. Bland annat följer han Juniorkronornas träningar via videolänk. 

– Tomas gör ett jättejobb redan nu och är han frisk kommer han absolut att jobba hemifrån, säger Stark.

Montén är inne på sin femte dag sedan han testades positivt och säger själv att han är symptomfri. Han är inställd på att hjälpa till hemifrån:

– Jag är behjälplig. Vi har teams-möten varje dag och jag kommer att bistå med det jag kan och det de vill ha. Men när JVM är igång och dom spelar så måste dom coacha och leda utifrån vad dom känner. Sen kan jag kanske vara bollplank före och efter matcher.

Ledarfrågan måste säkerställas. En annan fråga som måste få ett positivt svar om Juniorkronorna ska kunna åka är om bubblan i Sundsvall är tät, eller om fler spelare och ledare blir smittade.

– Vi testar alla i dag och får svaren i morgon. Alla testsvar i går (test två av tre) var negativa så det är försiktigt positivt, säger Stark.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!