Viktor Svedberg med VM-debut – för Kazakstan

VM-debut för Viktor Svedberg.

Då noterades svensken för en assist – för Kazakstan.

– En ära att få spela VM, säger 29-åringen till Sportbladet.

Lettland gick på knock och tvålade till Kanada med 2–0 i premiären av hockey-VM under fredagen, vilket var första gången i VM-historien som letterna vann mot kanadensarna.

Lettland var därför favoriter mot Kazakstan under tisdagen, men kazakerna vann mötet efter en rafflande straffläggning.

Då jublade kazakernas VM-debutant Viktor Svedberg.

29-årige Svedberg har spelat i det kazakiska KHL-laget Barys Nur-Sultan sedan 2018/2019, vilket möjliggör spel för honom i det kazakiska landslaget. Backen har inte heller gjort något VM eller OS för Sverige, vilket även det spelar in.

”Nästan hela vårt KHL-lag”

Och Svedberg, som tidigare bland annat har representerat Frölunda, Linköping och Chicago Blackhawks, var högst involverad i segern då han noterades för assisten till Kazakstans 2–2-kvittering – hans första VM-poäng.

– Jag tycker vi gör en bra match och skönt att få vinna på straffar, säger Svedberg när Sportbladet når honom i Riga.

– Man tänker inte så mycket på det (att göra VM-debut för Kazakstan), det är nästan hela vårt KHL-lag som är här, det känns nästan som att man är här och spelar med laget. Det känns inte så konstigt än i alla fall. Det är jättekul och en ära att få spela VM, även om det är för Kazakstan är jag jättestolt att få vara med och tävla på den högsta nivån.

”Helt chanslösa är vi inte”

När du var yngre, tänkte du då att: ”om tio år spelar jag VM för Kazakstan”?

– Haha, det hade man nog inte riktigt i siktet i alla fall, men det har blivit så av olika anledningar, när man kommer till Barys och spelar en längre tid där, då finns möjligheten att spela för landslaget. Jag ser det som en jättemöjlighet att få spela landslagshockey på högsta nivå. Det hade varit jättekul att få representera Sverige med så klart, men bara att få vara med och möta lagen man sett på tv under hela sin uppväxt… jag ser fram emot det.

Hur långt kan ni gå i VM?

– Det är svårt att säga, men Lettland slog Kanada, Danmark slog Sverige, det känns som att det är ett VM där de flesta lag kan slå alla lag. De lagen som lyckas hålla en hög nivå under tio dagar kommer kunna gå långt, det är vad det handlar om tror jag. Vi möter Finland i morgon som i mina ögon är lite favoriter i gruppen, det blir en kul mätstock att se hur vi kan hantera det. Men jag tycker vi har ett ganska bra lag, helt chanslösa är vi nog absolut inte. Men vi tar match för match så får vi se.

Läs mer om hockey-VM 2021:
Stor guide med allt om hockey-VM: Spelschema och tv-tider
Här är Tre Kronors trupp till hockey-VM
Alla nyheter om hockey-VM 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!