Rakell: ”Skönt med tanke på hur det började”

Publicerad:

HOCKEY

NEW YORK. Den svenske målkungen i NHL är ostoppbar.

Rickard Rakell smackade in säsongens 32:a fullträff när Anaheim vann prestigemötet med divisionsrivalen Edmonton i natt.

– Jag har alltid sett mig som en playmaker i första hand, men i år har jag hamnat i situationer där jag oftare kommit till avslut själv och jag är såklart väldigt nöjd med hur det gått, säger han till Sportbladet efter 4-3-segern.

Foto: Alex Gallardo / TT NYHETSBYRÅN

Filip Forsberg var på iväg att komma ikapp under sin spektakulära tjurrusning i februari, men nu har Rickard Rakell – etta praktiskt taget hela säsongen – dragit ifrån i toppen av svenska målligan igen.

Han prickade alltså in balja nummer 32 hemma i Honda Center i natt. 

Det är bara ett mindre än nämnde Forsberg som vann hela det blågula racet ifjol. Då har ”Rocket Ricky” spelat tio färre matcher än de flesta andra – och nio återstår fortfarande innan grundserien är fullbordad.

”Första säsongen det är så”

– Det har gått över förväntan och jag är väldigt nöjd, särskilt med tanke på hur säsongen började, när det drog ut på tiden innan kontraktet var påskrivet, säger den 23-årige stockholmaren på telefon från hemmet i södra Kalifornien. 

Det anmärkningsvärda är ju att svenskar annars främst brukar utmärka sig som playmakers och framspelare.

Men liksom Forsberg i Nashville är Rakell verkligen en utpräglad målskytt.

I år i alla fall.

– Ja, men det här är ju första säsongen det är så här, att jag gör mer mål än assist. Jag har alltid sett mig som playmaker jag också, fortsätter han.

– I år har jag dock flyttat ut på kanten och hamnat i situationer där jag oftare kommit till avslut själv och jag har för all del bra självförtroende som skytt också. Sedan hjälper det förstås att få spela med Ryan Getzlaf och ibland också Patrick Eaves.

”Vill göra avtryck”

Mot Oilers i natt visade Rickard dock att han fortfarande kan passa också. Han stod för den eminenta framspelningen till landsmannen Hampus Lindholms sjätte mål för säsongen.

– Hampus låg bakom hela anfallet och följde med bra upp så det var bara för mig att ge honom pucken. Roligt att se honom göra mål, Hampus är en oerhört viktig spelare för oss.

Jo, som sådan stod han – LIndholm alltså – för två assist också.

Till slut vann Ducks  matchen med 4-3 och det att satt fint på flera sätt, men framförallt kanske för att Oilers är en högst tänkbar motståndare i förstarundan i slutspelet om några veckor.

– Alla poäng är väldigt viktiga just nu, men vi vill ju också göra avtryck och sätta oss i respekt inför playoff. Det börjar snart, som den svenske målkungen slår fast.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!