Rasmus Dahlin kan bli först efter Sundin

avPontus Berg Nilsson

Rasmus Dahlin, 16, gör succé i Frölunda.

Och framtiden ser minst sagt ljus ut – han kan gå som etta i NHL-draften.

– Nästa säsong kommer han att bli fullständigt dissekerad från topp till tå av alla NHL-klubbar, säger Patrik Carnbäck till GT.

Trots en mängd hyllade NHL-svenskar finns det bara en som gått som nummer ett i NHL-draften. Mats Sundin 1989.

Varken Peter Forsberg, Niklas Lidström, Nicklas Bäckström eller Erik Karlsson gick först.

Men nu kan Sverige ha en ny etta på gång. Rasmus Dahlin – ett namn att lägga på minnet.

Solomål mot Skellefteå

16-åringen gjorde SHL-slutspelets kanske snyggaste mål mot Skellefteå i Frölundas 4–1 seger senast, med ett fantastiskt solomål. Ett mål som gjorde honom till yngste målskytt någonsin i slutspelet.

– Jag fick hög fart och sen var det bara att ta in den och skjuta. Så har jag lite flyt också. Ja, bara tur tycker jag väl, sa han själv efteråt.

Men bara tur är det inte. Spelaragenten och Förlunda-legendaren Patrik Carnbäck är övertygad om att han har en ljus framtid.

– Rasmus kan mycket väl bli nummer ett. Nästa säsong kommer han att bli fullständigt dissekerad från topp till tå av alla NHL-klubbar, säger Patrik Carnbäck till GT.

Får vänta på att bli draftad

Men han får vänta ytterligare ett tag innan han kan bli draftad, efter att han fyllt 18 år den 13 april 2018.

Så länge får han nöja sig med att bli jämförd med en av världens bästa backar, den förre Frölunda-backen och Ottawa-kaptenen, Erik Karlsson.

– Rasmus Dahlin är mycket längre fram än vad Erik Karlsson var i samma ålder. Karlsson är för mig en offensiv back medan Dahlin är en tvåvägsback med ett större register, säger Carnbäck och fortsätter:

– Jag tror inte att jag har sett någon i den åldern som varit bättre.

Just nu får Dahlin koncentrera sig på att skjuta Frölunda till semifinal i slutspelet. Nästa match spelas i dag på bortapl an mot Skellefteå, en match Frölunda måste vinna.

I en tidigare version av denna text stod det att Patrik Carnbäck var agent till Rasmus Dahlin. Det stämmer inte, och vi beklagar uppgifterna. Dahlin tillhör agentfirman Newport Sports Management.

ARTIKELN HANDLAR OM