Stefan Liv

”Vissa klarar inte av att se hockey”

Av: 

Andreas Käck

Staffan Kronwall, lagkapten i Lokomotiv Jaroslavl.

Foto: BILDBYRÅN

HOCKEY

De kommer aldrig någonsin att glömma.

Men de kan, och måste, gå vidare.

Fem och ett halvt år efter den fasansfulla flygkraschen har Lokomotiv Jaroslavl byggt upp sitt lag från grunden – och etablerat sig i toppen.

– Det är en ära att spela för den här klubben, säger lagkapten Staffan Kronwall.

Den 7 september 2011 är för evigt en mörk dag i kalendern.

KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl klev då ombord på ett flygplan av modellen JAK-42 för att resa mot Minsk. Men något gick fel redan vid starten. Planet fick inte tillräckligt med lyftkraft. Det kolliderade med en trafikfyr, fattade eld – och störtade ner i floden Volga.

37 passagerare omkom.

Däribland svenske målvakten Stefan Liv.

Föräldrar förlorade sina barn, fruar förlorade sina män, barn förlorade sina pappor – och Lokomotiv Jaroslavl förlorade sitt hockeylag.

Direkt efter kraschen drog sig Lokomotiv ur KHL och spelade med sitt juniorlag i ryska andraligan VHL. Men inför säsongen 2012/13 inleddes nysatsningen – med svenske backveteranen Staffan Kronwall som grundkugge.

”Är fortfarande speciellt”

Nu är han inne på sin femte säsong med laget och för femte gången i ordningen har man tagit sig till slutspel.

– Vi var lite upp och ner de första åren, vilket är förklarligt när man börjar om från grunden. Men vi har varit på övre halvan i tabellen egentligen alla år. Ett år slutade vi åtta i serien, men då lyckades vi ändå gå till semifinal. Men nu känns det som att klubben är där den ska vara. Vi är ett topplag i ligan, vi är tillbaka på nivån Lokomotiv var innan tragedin, säger Kronwall till Sportbladet.

Hur skulle du beskriva de här åren som varit, efter flygkraschen?

– Det är och har alltid varit speciellt. Man stöter på folk som säger att de fortfarande inte klarar av att gå på hockey, de tycker allting är så hemskt. Andra är tacksamma över att vi är här och har fått laget på fötterna igen. Man har absolut inte glömt, men man har gått vidare. Och fansen är där och stöttar oss till fullo. Vi har fullsatt i varenda match, så fansen är extremt bra. De har vår rygg i vått och torrt.

Hur mycket präglar tragedin klubben i dag?

– Man blir ju påmind varje dag. Vi har en staty utanför arenan, det är bilder på alla spelare på en stor banderoll utanför arenan och det finns bilder på alla inne i arenan också. Man påminns hela tiden. Men man känner inte den där tunga sorgen längre, någonstans har alla gått vidare och det är mer att man känner en stolthet över att få bära klubbens färger.

Ni som kom dit direkt efteråt ville vara med och bygga upp laget från grunden?

– Ja, så var det i mitt fall. Jag var en av de första att skriva på efter kraschen. Det här är en klubb med stora anor och fin tradition. För mig var det en ära bara att bli tillfrågad. Det var aldrig några tveksamheter, direkt när jag blev tillfrågad så kände jag en stor stolthet, säger Kronwall.

”Hjärta för klubben”

Hans Lokomotiv Jaroslavl möter nu grundseriens bästa lag, CSKA Moskva, i den andra rundan av Gagarin Cup och på fredagskvällen lyckades man utjämna matchserien till 1-1 efter seger med 4-3.

– Det är ingen tvekan om att vi är underdogs. Men nu fick vi med oss en bortaseger och nu har vi två matcher på hemmaplan. Det är ett krig där ute, men vi kan definitivt gå vidare, säger Kronwall.

Häromdagen förlängde han sitt kontrakt med ytterligare ett år.

– Jag har hjärta för den här klubben. Jag har varit här så pass länge nu. Jag ska inte säga att det var solkart att skriva på, det handlade om familjesituationen också. Men jag hade en diskussion med min fru, och vi tog ett gemensamt beslut. Vi tycker det funkar så pass bra, så vi kör ett år till, säger 34-årige lagkaptenen Staffan Kronwall.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Liv

Staffan Kronwall

KHL

CSKA Moskva

Lokomotiv Jaroslavl