Ny succé för William Nylander

Publicerad 2023-11-11

TORONTO. Han är hetare än lava, William Nylander.

Den svenske Toronto-stjärnan gjorde två nya mål, och spelade fram till ett, i natt – inför ögonen på bland andra gamle lekkamraten Henrik Lundqvist.

– Ja, det var speciellt att se både Henke och ”Foppa” hyllade innan matchen, säger han till Sportbladet efter 5-4-segern i Hall of Fame-matchen mot Calgary och meddelar samtidigt att han är riktigt peppad inför det stundande Sverige-besöket.

Kollektivt kan Toronto Maple Leafs inledande grundseriemånad knappast beskrivas som en odelad succé, men individuellt har William Nylander varit ett rungande utropstecken – och han fortsatte i samma förstummande stil som tidigare mot Calgary i Scotiabank Arena i natt.

Den 27-årige artisten piskade in två två mål, varav ett i numerärt underläge, och stod för en helt grandios framspelning till ett mål signerat radarpartnern John Tavares.

”Viktig match för oss”

Det är nästan så man misstänker att han blev extra inspirerad av att se nya Hall of Fame-medlemmen Henrik Lundqvist – tillika gammal lekkamrat när William själv bara var en lite knatte under pappa Michaels sejour i New York – hyllas på isen innan första nedsläpp.

– Mja, framförallt var det en viktig match för oss, men det är alltid kul när vi har svenskar här och det var speciellt att se både Henke och Foppa under den ceremonin, säger han när vi träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

Nattens poängskörd betyder att Wille nu, med sammanlagt 21 poäng, är delad fyra i poängligan – och att hans klubbrekord för poängsvit i starten av en säsong sträckts ut till fjorton matcher.

Men det verkar han för egen del inte lägga så stor vikt vid.

Max Domi och William Nylander.

”Tror inte det spelar så stor roll”

– Tja, det är bara att fortsätta spela på samma sätt, säger han med en axelryckning.

Samma reaktion väcker frågor om det oroande i att Leafs åter tappade en ledning – den här gången så stor som 4-1 – och kunde säkra segern först efter straffavgörande.

– Jag tror inte det spelar så stor roll, det är vinsten som räknas såna här kvällar. Vi kommer bli bättre i sådana situationer, det är ändå väldigt tidigt på säsongen, fortsätter ”Subway Willy”.

Som plötsligt börjat kallas så för att han fångats på bild i Torontos tunnelbana på väg till match – vilket lokal media betraktar som högst uppseendeväckande.

– Jag tog tunnelbana även idag och det har jag gjort i flera år, jag vet inte varför det blivit så stor grej helt plötsligt, ler stockholmaren.

Det gör han också, inte helt oväntat, åt den frispråkige och tidigare NHL-busen Sean Averys förslag att han borde dejta Taylor Swift.

– Det har jag inte hört, men det blir nog svårt att dejta henne, det är vad jag kan säga om det.

Sean Avery.

”Ska bli otroligt kul”

Kommande natt har Leafs en ny svår match hemma i Scotiabank, mot Elias Petterssons Vancouver. Sedan flyger hela laget till Stockholm för de stundande matcherna på Globen. Och ”Nyllet” är peppad inför besöket på hemmaplan.

– Det ska bli otroligt kul att få spela inför familjen och vara hemma i Sverige den här tiden på året. Det har man inte varit på sjukt länge, säger han.

Du blir guide för lagkamraterna, får man anta. Har du något planerat?

– Ja, vi har lite grejor. Men det är fullspäckat schema både för mig och för resten av laget, så vi får se vad vi hinner med. Det är viktiga matcher vi ska spela också.

Även Calle Järnkrok gjorde ett mål i nattens segermatch och såväl Rasmus Andersson som Mikael Backlund hade assists för Calgary.