Fansens protest i Linköping: ”Tragisk åtgärd”

Uppdaterad 2024-02-04 | Publicerad 2024-02-03

Linköping jagade tredje segern på fyra matcher.

Då valde delar av hemmafansen att vara tysta i 60 minuter.

”Vi är trötta på alla oklarheter”, skriver supportergruppen White Lions på X.

Följ ämnen

Protesten grundar sig i att supportergrupperna White Lions och Tifo Lincopia och det som de beskriver som övriga ”aktiva” supportrar inte är nöjda med alla oklarheter från ordningsmakten.

De känner sig jagade och motarbetade och White Lions meddelade på X att man beslutade sig för att vara tysta under hela matchen. Trots budskapet hördes ramsor från publiken, om än ovanligt tyst från ståplats.

”Vi önskar högsta möjliga förståelse gällande vårt beslut och vi tycker själva att detta är en tragisk åtgärd som självklart kan komma att drabba Linköping HC sportsligt”, skriver man och hoppas på förändring.

För Corren förklarar White Lions vice-ordförande Niclas Wilhelmson att en av deras ”topp tre viktigaste personer” stängts av i tre år (straffet är inte fastslaget ännu, enligt LHC).

– Sedan ett tag tillbaka har man märkt att det är en mer aggressiv approach från vakter, poliser och Pierre (Petersson) som är säkerhetsansvarig. De säger att de inte kommer se mellan fingrarna för någonting längre. Vill stänga av folk till höger och vänster. Det tycker vi är orimligt. Bara för någon vecka sedan ville de polisanmäla och stänga av en person för att han hade satt upp ett klistermärke på läktaren. Han skulle bli avstängd och anmäld till polisen för skadegörelse, säger han.

Fick mardrömsstart

På isen inledde Linköping svagast möjligt med att släppa in 0–1 redan efter 66 sekunder. Rögles Adam Tambellini frispelades efter en rejäl blunder i hemmaförsvaret och gjorde inga misstag när han rundade Jesper Myrenberg och sköt in pucken.

Tambellini hade sex raka matcher utan poäng inför dagen.

Det var skönt att sätta en. Det är alltid skönt att bidra, säger Tambellini till TV4 Play.

Tidigt i den andra perioden letade sig ytterligare en puck in efter skott från distans av Liam Bichsel.

Linköping reducerade med knappt två minuter kvar av Markus Ljungh, i spel sex mot fem. Mer än så blev det dock inte, utan Rögle tog därmed sin andra seger de senaste åtta matcherna.

– Jag har inga ord, eftersom att jag är tillbaka efter en månad. Riktigt bra jobbat av alla, vi kom hit för att ta tre poäng och lyckades, säger Petr Kvaca efter matchen.

Röglejubel efter 1–0-målet.