Ska möta Tre Kronor – sågar sitt eget lag

Sverige möter Lettland i hockey-VM

Publicerad 2024-05-18

OSTRAVA. Lettland väcker hemska hockeyminnen till liv för Tre Kronor.

Men laget är stukat efter 1–8 mot Tyskland.

– Det var kanske ett ”wake up call” för att hitta tillbaka till lagspelet som vi saknar just nu, säger Rodrigo Abols.

Lettland skickade hem Tre Kronor redan i kvartsfinalen hemma i Riga i fjol. De tog sedan en historisk första VM-medalj när de vann brons.

Men det har börjat knackigt i år.

Det krävdes förlängning för att slå Polen och Frankrike. De vann mot Kazakstan med 2–0 innan det blev torsk med hela 1–8 mot Tyskland i onsdags. Samma lag som Sverige utklassade med 6–1.

– Vi gjorde om samma misstag som i de tre första matcherna. Vi tappar pucken för lätt i dumma positioner. Vi tar dumma beslut och Tyskland straffar oss, de var ett bättre lag som vet hur hockey ska spelas, säger Rodrigo Abols som till vardags spelar i Rögle.

Rodrigo Abols Lettland har haft två spelfria dagar efter att ha spelat fyra matcher de inledande fem dagarna. ”Det tog mycket energi, men nu är vi redo för att möta Sverige” säger han.

28-åringen efterlyser skärpning mot Sverige.

– Vi måste komma ut bättre. Om vi vill spela kvartsfinal behöver vi ta poäng i de tre sista matcherna. Det är en stor utmaning, men vi vet att det finns ytor och vi ska försöka hitta dem.

Slog till domare – friades

För egen del hamnade Abols i blåsväder efter att ha slagit en domare i ansiktet under ett gruff i premiären mot Polen. Men han klarade sig från bestraffning, både på isen och i efterhand.

– Jag är tacksam. De såg det på samma sätt som jag, att det inte var med mening. Jag hoppas att jag inte sätter mig själv i den positionen igen. Det var inte roligt.

Jagar revansch

Matchen börjar redan 12.20, vilket passar Rasmus Dahlin perfekt.

– Oh ja, jag älskar morgon! säger den svenske backstjärnan.

Vad blir viktigast?

– Vi vet att de tävlar stenhårt och kör. Så det gäller att vi spelar på rätt sätt och tar upp kampen. Tävlingen måste var på plats.

Dahlin spelade inte VM i fjol, det gjorde däremot forwarden Fabian Zetterlund.

– Jag vill så klart ta en rejäl revansch. Jag tror att hela laget känner det, säger Zetterlund.

Följ ämnen i artikeln