Junland om utfrysningen: ”Jävligt kallt”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Junland pratar nu ut om sprickan med Ville Peltonen.

Den 32-årige backen lämnade Lausanne för Linköping mitt under säsongen.

– Alla som kan hockey förstår nog det här med ett gemensamt beslut. Vadå gemensamt beslut? Det är det ju aldrig. Sätt stämpeln att jag har fått sparken. Det är ju sanningen., säger spelaren i SHL-podden.

Efter tre och en halv säsong i Lausanne i schweiziska NLA lämnade Jonas Junland.

Beskedet kom efter en en tid där svensken inte fått spela och där han omgavs med många rykten.

Nu står det klart att relationen var ansträngd mellan honom och huvudcoachen.

Jonas Junland är känd som en frispråkig profil, Ville Peltonen är mångårig NHL-spelare och finsk landslagsspelare med bland annat ett VM-guld från 1995 i Sverige och fyra OS-medaljer.

”Jävligt kallt”

Ville Peltonen, 46, kom till Lausanne inför förra säsongen och enligt Jonas Junland fungerade det bra mellan dem första säsongen för att sedan bli sämre den här säsongen.

– Det blev inte ett jättekul avslut. Det känns jättejobbigt att vara fyra år i en förening där jag har gjort så mycket bra och där jag känner att jag har varit en stor del i att laget gått från botten till toppen. Så tvingas man avsluta på det sättet … Det känns riktigt jobbigt faktiskt, säger Jonas Junland i podden.

Enligt honom så är det bådas fel – han säger att tränaren ville ändra på hans personlighet, tog bort honom som assisterande kapten och tyckte att han skulle ha en mer defensiv roll på isen.

– Jag har inte lämnat. Det blev en ohållbar situation och till slut så blev det ett läge där man statuerade exempel genom att sätta mig på sidan. Det han ville ha ut av mig kunde inte jag ge honom och då hamnade jag i Villes frysbox. Där var det jävligt kallt, så till slut kom sportchefen och vi hittade en lösning. Jag har ju i princip fått lämna. Det blev ohållbart och till slut så kunde de inte ha mig kvar. Det är jäkligt märkligt, säger Jonas Junland.

”Ganska jobbig”

Han medger att han är en speciell person och när han försökte ändra sig fungerade det varken i omklädningsrummet eller på isen.

– Jag har väl alltid varit en person som pratar först och blir det fel så ber jag om ursäkt efteråt. Det är många som tycker att jag kan vara ganska jobbig och egen den första tiden, men när man lär känna mig så inser man att jag är rätt godhjärtad även om jag ibland säger lite korkade saker. Jag har alltid varit öppen och ärlig och ärlighet kan vara ganska jobbigt. Både att få och ge. De ville inte ha den ärliga och lite frispråkiga Jonas och då fungerade det inte spelmässigt heller, säger Jonas Junland.

Strax innan kontraktet bröts hade Lausanne också tagit in svenske backen Philip Holm från AHL-klubben Rockford Icehogs

I Linköping har Jonas Junland blivit kapten och har hunnit göra två SHL-matcher.

Kontraktet är östgötaklubben är skrivet över ytterligare tre säsonger.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM