Ja, jag hejar alltid på SHL-brottslingarna

Bergström: Jag älskar att läsa SHL-domarna

I medieträningens slätpolerade tidevarv finns inget ärligare och finare än domarna i SHL.

Jag har läst tragedier och biografier, men aldrig blivit så drabbad som av råskinnens försvarstal.

För ja.

Jag hejar alltid på brottslingarna.

Det spelar små lamm i SHL.

Gulliga ullbollar som inte vill göra någon förnär, vars lycka inte mäts i poäng utan i mängden trevnad de sprider.

Jag är säker på saken efter att ha läst de anklagades försvarstal som bifogas Disciplinnämndens domar. De är himla drabbande. Råskinnen har sparkat och tacklat folk blodiga, de har slashat och förolämpat, men allt har bara varit missförstånd och olyckliga tv-vinklar. Det träffade inte i huvudet utan i bröstet. Den tacklade hukade sig för lågt. Det var bara otur att han slog ut tänderna. Det var befogat att ryta jävla horunge eftersom de andra var fega.

Säger de.

Säger inte den rigida Disciplinnämnden. De hanterar 270 fall om året, varav 80 från SHL, och räds inte att dela ut straff.

Familjen på besök från Kanada

Tidigare offentliggjordes sammandrag av vittnesmålen, men i transparensens namn publiceras numera den aktives ord rakt av. Det är helt okontroversiellt, alla vill ha det så, menar ordföranden Alexander Ramsay, och önskar bara att fler hade medgett sina övertramp och lovat bättring.

Efter att ha tröskat ett hundratal undanflykter har jag en favorit. I december crosscheckade Örebros Jordan Boucher en motståndare mot hals och ansikte när spelet var avblåst. Han var tidigare under säsongen straffad för våldsamt spel men ville nu frias eftersom hans familj var på besök från Kanada.

”Jag nämner det för att ni ska förstå att mitt främsta syfte med kvällen inte var att agera dumt och bli avstängd, då jag önskar att de ska få se mig spela”.

Sa Boucher.

Jordan Boucher hänvisade till att familjen var på plats.
Jordan Boucher hänvisade till att familjen var på plats.

Fem matchers avstängning och 14 000 i böter, sa Disciplinnämnden.

”Det blev blodvite...”

Jag älskar att läsa domarna. De ger en inblick som du inte får någon annanstans. Alla andra idrotter borde ta efter hockeyn här. Mer tänker jag inte argumentera för min sak, utan lämnar er med sex exempel på hur olika en spelare och en nämnd kan beskriva samma situation.

Ta det som en tävling.

Läs, begrunda och gissa sedan påföljd – blev Harju, Tambellini, Munroe, Cronholm, Ollas och Irving friade eller dömda?

Svaren kommer längst ner.

Johan Harju, tidigare Luleå: Det blev blodvite som en oturlig konsekvens, bland annat av att spelaren inte varit fullt beredd på att ta emot tacklingen.

Disciplinnämnden: Johan Harju använder sina händer för att driva motspelarens huvud mot plexiglaset. Tacklingen är våldsam.

Adam Tambellini, Modo: Den låga kraft jag tacklar med träffar motståndaren högt på bröstkorgen.

Disciplinnämnden: Det är utrett att Adam Tambellini gjort sig skyldig till checking to the head som bedöms som obehärskad.

Allie Munroe, Djurgården: Jag har den yttersta respekten för mina motståndare i ligan och lägger stolthet i att vara en schyst spelare att möta.

Disciplinnämnden: Det är fråga om en avsiktlig sparkrörelse som träffar motspelaren i magen.

Linus Cronholm, Karlskrona: När vi reser oss upp från isen och jag är uppumpad av adrenalin så kallar jag honom tyvärr för horunge vilket jag står för eftersom jag sa det.

Disciplinnämnden: Det är utrett att Linus Cronholm kallat en motståndare för jävla horunge. Han har därigenom gjort sig skyldig till en bestraffningsbar unsportmanlike conduct.

Jesper Ollas: Kontakt sker alltid i sådana situationer och i detta fallet olyckligt på grund av att Modospelaren hamnar i en onormalt låg position.

Disciplinnämnden: Jesper Ollas har gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling.

Aaron Irving, Örebro: Jag höll mig låg och reste mig först efter tacklingen. Oturligt nog föll Thörnberg ner i isen och när han ramlade slog han ansiktet i isen vilket resulterade i att han slog ut tänder.

Disciplinnämnden: Tacklingen är vårdslös, respektlös och obehärskad och bör föranleda en avstängning. (...). All kraft träffade huvudet. Tacklingen innebar mycket stor skaderisk.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!