Barnen vill inte gå till skolan: ”Har spårat ur”

Han gjorde ett stort misstag för Leksand.

Det har drabbat familjen och barnen efter matchen.

– Vår son har inte velat gå till skolan i dag, vår dotter har haft det jobbigt när hon varit där, säger Johan Fransson.

Med drygt sex minuter kvar av den tredje perioden tappade Johan Fransson pucken på offensiv blålinje.

Linköping fick ett två mot ett-läge och kunde enkelt göra ledningsmålet 2–1.

17.15 kunde Leksand kvittera och senare vinna i straffläggningen i den viktiga bottenmatchen.

Johan Fransson väljer nu att berätta.
Johan Fransson väljer nu att berätta.

34-årige backen Johan Fransson var en av nykomlingens stora värvningar inför den här säsongen och är en av dem som har fått kritik när laget haft det kämpigt i SHL.

– Vår mellanson stod utanför omklädningsrummet och väntade på mig efter matchen då han hörde vuxna säga elaka saker om sin pappa. Han var jätteledsen på vägen hem och hade ont i magen, han var jätteledsen på morgonen när han vaknade och han har inte vågat gå till skolan i dag – det ska inte vara så, de är för små för att höra och läsa vissa saker och det gör mig väldigt ledsen också, säger Johan Fransson.

”Den typen av spelare”

Även på sociala medier och forum har tonläget varit hårt och tufft.

Johan Fransson har tränat med Leksand på förmiddagen och sedan satt sig på bussen till Ängelholm med övriga laget för bortamatchen mot Rögle på lördagseftermiddagen när Sportbladet når honom.

– Jag vill egentligen inte prata så mycket om det och jag vill inte att barnen ska råka mer illa ut, vi är inte de första genom åren att drabbas av något sådant här. Det är inte första gången det har hänt oss heller men nu blev det nog faktiskt värre än någonsin och min fru fick också privata meddelanden, det har hänt mer än en gång den här säsongen också – jag har fått kritik hela min karriär för att jag är den spelare jag är som spelar med små marginaler och vill göra saker med pucken, säger Johan Fransson.

Det inträffade är inget han tänker ska påverka honom som ishockeyspelare och den fortsatta spelarkarriären.

– Ishockey är det roligaste jag vet och jag älskar det för mycket, och kritik är något som hör till – jag tycker bara inte att det ska drabba barn som inte mår bra och blir ledsna, för mig svider det rejält. Om de har kritik får de gärna säga det direkt till mig, de får gärna komma fram ansikte mot ansikte i stället, säger Johan Fransson.

”Riktigt jävla dålig stil”

Att det finns både negativa och positiva sidor med engagemanget är han tydlig med.

– Den här gången var det riktigt jävla dålig stil och det har spårat ut – vi i familjen är inte känsliga på något sätt utan snarare tvärtom, jag tycker att folk ska tänka sig in i situationen om det drabbade dem och deras barn. Vi har samtidigt fantastiska människor runt om oss, det är en fantastisk klubb och nästan alla är fantastiska supportrar – jag är en väldigt glad person, men det här gången mådde jag inte bra alls, säger Johan Fransson.

”Har fantasiska människor runtomkring oss”, säger Johan Fransson.
”Har fantasiska människor runtomkring oss”, säger Johan Fransson.

En anledning för frun Jenny Fransson att prata om det är att tydliggöra problemet och belysa vilka det är agerar på ett felaktigt sätt.

– Det har varit kaotiskt och frustrerande för honom och hela familjen, han måste försöka koncentrera sig på ishockeyn också. Han är arg och besviken på sig själv för sitt misstag och att det också nu går ut över oskyldiga barn, han är inte bara hockeyspelare utan pappa också, säger Jenny Fransson.

Frun gick från jobbet

Hon har också levt ett liv med en lång och framgångsrik ishockeykarriär.

– Vi är vana att få kritik och det var ett stort misstag, det är klart att folk blir frustrerade. Det får bara inte gå ut över barnen för då blir det en annan nivå, då är det inte roligt med ishockey längre, säger Jenny Fransson.

Hur pratar ni med barnen i den här situationen?

– Det är bara ishockey det handlar om och det ska stanna på isen, spelarna vinner och förlorar som ett lag – deras pappa gör allt som står i hans makt för att det ska gå bra för Leksand. Vår mellanson älskar ishockey och har inte velat gå på hockeyfritids i dag heller, men nu har jag fått honom att ändra sig under dagen – jag försökte gå till jobbet, men jag fick ta ledigt och åka hem för att ta mig tid till familjen.

Hon vill också framhålla att det finns många supportrar som är bra och positiva.

– Flera har hört av sig och velat stötta också. Det är en stor hjälp att de flesta ändå är vettiga och kan hantera sporten på rätt sätt, det är den sidan som ska vinna, säger Jenny Fransson.

Familjens dotter är 15 år och de båda sönerna är tio respektive sju år.

VM-guldhjälte

– Det var självklart jäkligt tråkigt att jag gjorde ett sådant misstag i matchen, men det är inget man gör med flit. Det handlar om ishockey och då kan hända sådana saker, säger Johan Fransson.

Ursprungligen är Johan Fransson från Kalix och har en lång karriär i bland annat Tre Kronor med VM-guld 2013, Luleå, Frölunda, Linköping, KHL och finska ligan.

De fem senaste säsongerna innan spelade han i schweiziska ligan NLA, de fyra senaste i Geneve-Servette.

Inför den här säsongen skrev han ett treårskontrakt med Leksand, den här säsongen har det blivit fem poäng (ett mål och fyra assist) på 22 matcher och minus sju i statistiken.

Leksand ligger sist i SHL med 29 poäng på 31 omgångar.

Stryktipset i helgen: Få koll på matcherna med expertens tips här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!