Hyllar Modo efter monstersviten

Förre storspelaren Björn Palmqvist var med för 58 år sedan – seger i kväll och Modo är historiskt

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

Modo är på väg att radera ut en 58 år gammal segersvit.

En som hoppas att så blir fallet är förre storspelaren Björn Palmqvist, 75, som spelade för klubben rekordsäsongen 1961/62.

– Jag håller tummarna. Rekord är till för att slås, säger Palmqvist.

Modo har sedan början av oktober gått fram som en ångvält i allsvenskan. Segern mot Kristianstad i fredags var lagets tolfte raka seger, dessutom bara trepoängare. För att hitta en liknande svit i klubbens historia måste vi gå tillbaka ända till säsongen 1961/62.

Alfredshem, som Modo då hette, hade rasat ur högsta serien (norra allsvenskan) och spelade i dåvarande andradivisionen. Där radade klubben upp segrar och tog omgående klivet upp igen till högsta serien. Som mest vann man tolv matcher i rad.

Seger i kväll borta mot Vita Hästen och Modo är uppe i tretton raka segrar, vilket då är lika med klubbrekord. Björn Palmqvist var bara 17 år då och gjorde sin första säsong i klubben. Palmqvist har mängder av VM-turneringar på meritlistan och bland annat tre VM-silver. Efter fyra säsonger med Modo flyttade han 1965 ner till Stockholm och Djurgården. Där stannade han i tretton säsonger, och säger att han har halva hjärtat i Djurgården och den andra halvan i Modo. Han gläds nu med Modos framgångar:

– Skönt att det för en gångs skull går bra för Modo. Det har ju varit riktigt tungt de senaste åren. Modo och Djurgården är mina två favoritlag, säger han.

Vad minns du själv av säsongen 61/62?

– Inte ett dugg. Det är ju så länge sedan…

Bor i Härnösand

Dagens Modo följer Palmqvist på distans:

– Jag ser lite på tv och så, men inte speciellt mycket. Jag tycker det är lite tråkig hockey numera, man ska över rödlinjen och så dumpar man. Kastar iväg skiten och hoppas att det går bra. På min tid sa man att i hörnet gör du inga mål.

Samtidigt hyllar Palmqvist årets upplaga av Modo och tränaren Björn Hellkvist.

– Det som är roligt med Modo är att de försöker att spela. De har fått in lite lugnare grejer med tränarstaben. Det gäller att ha lugn kille som sköter om killarna och där verkar de ha fått ordning på grejerna.

Men inga besök för din del i Fjällräven Center?

Nej, det tar ju en jädra tid att åka dit, jag har åtta mil hemifrån, säger Palmqvist som numera bor i Härnösand och största delen av tiden går åt till att fiska.

Följer matchen på tv

Vad fiskar du då?

– Öring, lax, abborre, allt som är dyrt att köpa, brukar jag säga.

Har du någon hälsning till laget?

– Lycka till!

Har du någon favoritspelare?

– Nej, det får bli allihop.

Tänker du se matchen?

– Den går väl på tv, det gör ju alla matcher numera, så det blir det nog.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM