”Precis som Stefan, känns overkligt”

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

avTomas Ros

HOCKEY

JÖNKÖPING. Stefan Liv har varit en av de stora hjält­arna vid tre av HV71:s fyra SM-titlar.

Nu har Linus Söderström, 20, chansen att bli klubbens näste guldmålvakt.

– Att få vara a-lagsmålvakt här, precis som Stefans var, känns overkligt, lite surrealistiskt, säger Söderström.

HV71 har vunnit fyra SM-guld – och alla gånger har målvakten haft väldigt stor betydelse. 1995 var det Boo Ahl som imponerade i slutspelet och vid de tre senaste gulden har Stefan Liv varit en av de största hjältarna. 

Nu går HV71 för klubbens femte guld och den som vaktar målet den här gången är 20-årige Linus Söderström.

– Vi har en match kvar, hur det än går. Vi ska ut och ge järnet. Det finns inget att spara på, säger Söderström.

Vad har du för relation till Boo Ahl och Stefan Liv?

– Ingen direkt. Bosse ­spelade innan jag var född. Stefan visste man vem det var. Han var en stor karaktär och en stor förebild för många i Sverige och ett ansikte för hela Jönköping och HV71, säger 20-åringen och fortsätter:

– Att få vara a-lagsmålvakt här, precis som Stefans var, känns overkligt, lite surrealistiskt. Men det är häftigt, ­säger Söderström, som var 15 år gammal när Liv omkom i den tragiska flygolyckan.

”Är som gudar här”

Stefan Liv vann sitt första SM-guld 2004 och HV-fansen kommer aldrig att glömma hans insats i finalserien mot Färjestad. Då höll Liv nämligen nollan i samtliga fyra matcher som HV71 vann.

Numera hänger Livs tröja i taket på Kinnarps Arena och Söderström märkte
direkt när han flyttade till Jönköping hur otroligt uppskattad målvaktsikonen är i staden.

– Det är som med (David) Petrasek och (Johan) Davidsson. De tre är som gudar här, säger Söderström.

1 av 2 | Foto: JOEL MARKLUND / © Bildbyrån

– Alla här ser upp till Liv, Davidsson och Petrasek, men det visste jag när jag kom hit. Under alla år jag var djurgårdare och följde HV från sidan har det alltid varit dessa tre som har varit de ­stora ikonerna, säger Söderström.

Nu har 20-åringen själv chansen att skriva in sig i historieböckerna och han är optimistisk inför den avgörande finalen.

– Vi har inte varit nöjda med vårt spel i den här finalserien, men vi känner ändå att vi har börjat hitta rätt. Vi är på väg upp och det känns som att vi kommer att spela ännu bättre nu, säger Söderström.

”Njuta av stunden”

Är det här din största match i karriären så här långt?

– Ingen aning. Den ligger där uppe i toppen. Men game seven, det är bara att gå ut och köra, men fortfarande för­söka vara nollställd och neutral, säger HV-målvakten.

Söderström upprepar gång på gång att det gäller att ­njuta under matchen, och trots att det är oerhört ­mycket på spel tror han att han kommer att kunna göra det.

– Absolut. Jag tror att jag har lärt mig väldigt mycket av mina två JVM, att det går väldigt snabbt och att njuta av stunden. Det har jag lärt mig faktiskt och det kommer jag att göra, säger Söderström.

ARTIKELN HANDLAR OM