Mats Wennerholm

Wennerholm: Tre Kronor – ett lag som skriker revansch

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KÖLN. En dag här i VM-staden Köln är nog för att jag ska känna VM-febern stiga.

Inte på grund någon vårvärme när jag promenerar längs floden Rhen och viker av mot Lanxess Arena.

Nej, mer ett svenskt lag som skriker revansch.

Det har ju inte gått så bra för svensk landslagshockey de senaste mästerskapen. Chanslösa i finalen mot Kanada i OS i Sotji, ut i två raka kvartsfinaler i VM och så stryk av hopplocket Team Europa i semifinalen i World Cup.

Det är inte direkt en historia som pekar mot ett VM-guld 2017 i ett mästerskap där Kanada är storfavoriter och vunnit varenda turnering jag räknade upp i förra meningen.

Men igår stod jag i den väldiga Lanxess Arena här i Köln och andades in atmosfären, medan ett ungt USA tränade därute på isen.

Europas största hockeyarena med plats för 18 500 åskådare.

Sedan promenerade jag bort till träningsarenan strax intill, som svenskarna gjort till sitt hem och där de hade sin första träning.

Omklädningsrummen i Lanxess Arena kändes inte som ett alternativ för den svenska lagledningen, då hemmalaget Tyskland valt det bästa och topprankade Kanada, Ryssland och Finland gjort sina val.

Bussas till arenan

Tre Kronor är ju bara rankade femma i världen numera, efter att ha åkt ut i två raka kvartsfinaler i VM. Då för man inte gratis förmåner.

Svenskarna kommer därför att byta om i Kölner Haies träningshall inför varje match och sedan åka de cirka 500 meter i buss som det är till den stora arenan.

En udda lösning, men varför inte?

Det ska vara lite rustikt kring svenska VM-lag, lite uppförsbacke redan från början. Det är då det brukar sluta lyckligt.

Tippar svenskt VM-guld

Det ger den där ”vi mot dom”-känslan som bygger karaktär och lagkänsla.

Jag har tippat svenskt guld den här gången, men till viss del bara för att jag kände att jag kunde göra det utan att skämmas.

På papperet har både Kanada och Ryssland starkare VM-lag.

Men medan ryssarna ofta virrar bort sig med sina stora egon och mindre lagkänsla, har kanadensarna oftast den perfekta mixen av kvalitetsspelare som accepterar sina roller till hundra procent.

Inget landslag har imponerat mer eller varit starkare än Kanada de senaste åren. Så är det nu också.

Räknar med fler NHL-förstärkningar

Men efter torsdagens träning kändes det som om den svenske förbundskapten Rikard Grönborg räknar med en eller ett par till riktiga förstärkningar till den här svenska VM-bygget.

Det verkade inte omöjligt att vare sig Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström dyker upp här i Köln om de blir utslagna i Stanley Cup-slutspelet.

Det vore något det.

Till sist:

Tyskland och USA möts i VM-premiären här i Lanxess Arena i Köln timmarna efter Sveriges VM-premiär mot Ryssland.

Jag var här 2010 då tyskarna mötte USA på fotbollsarenan i Gelsenkrichen i VM-öppningen den gången. Då satt det nästan 80 000 åskådare på läktarna, rekord för hockeypublik i Europa.

Det är samma drag nu och Lanxess Arena är utsåld sedan länge inför årets permiär. Ja, det finns inte många lediga stolar ens till Sveriges match mot ryssarna tidigare på fredagen.

Publikfesten är redan garanterad.

Nu väntar jag bara på att svenskarna ska sno resten av festen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!