Pittsburgh kopplade grepp om finalen

Vann andra raka trots svenskens bortdömda mål

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

PITTSBURGH. I två perioder var den andra Stanley Cup-finalen i natt jämn.

Sedan brakade Nashville Predators ihop som ett rangligt gammalt uthus under en Kategori 5-orkan och Pittsburgh kunde gå ifrån till 4-1.

Därmed är regerande mästarna bara två segrar från andra raka titeln.

– Det är fortfarande långt kvar, men om vi fortsätter spela som i tredje perioden i natt ser det helt klart bra ut, säger Patric Hörnqvist till Sportbladet.

Foto: Gregory Shamus / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Ännu en gång blev alltså hockeyvärldens just nu mest odiskutabla sanning bekräftad i den pågående Stanley Cup-finalen:

Pittsburgh Penguins behöver bara några lyckade sekvenser per match för att vinna.

– Ja, det är väl lite så, instämmer Patric Hörnqvist när vi träffar honom efteråt.

– Vi har ju våra superstjärnor som alltid gör de viktiga målen i rätt lägen och nu håller ju även Jake Guentzel på att bli en sådan också. Det är jäkligt kul att se.

Men inte för motståndarna... 

Solomål av Åberg

Nashville stod återigen för en spelmässigt utmärkt match i PPG Paints Arena i natt, tog ledningen med 1-0 efter en fantastisk solouppvisning av svenske Pontus Åberg, ledde skotten med 32-19 efter två perioder och gick in i tredje , då ställningen var 1-1, hoppfulla om att kunna nypa en seger på bortaplan. 

Men då gick allt åt skogen – snabbt och brutalt.

Rinne byttes ut

Nämnde  Guentzel gjorde sitt andra mål för kvällen, och det tredje i finalen, på en fet retur efter bara tio sekunder, Scott Wilson ökade på till 3-1 efter 3.13 och bara 15 sekunder senare satte Evgeni Malkin ytterligare ett skott på en knäckt Pekka Rinne, som därefter byttes ut och ersattes av unge landsmannen Juuse Saros. Han hann knappt mjuka upp ljumskarna förrän Patric Hörnqvist styrde in också ett femte mål – som efter videogranskning dock dömdes bort för offside.

”Då vi är som bäst”

– Ja, det var ju lite synd. Man jublar som tusan och sen åker man till båset och får höra att det är bortdömt. Då känner man sig lite dum, fortsätter ”Bengan” med ett leende.

Foto: Gene J. Puskar / TT / NTB Scanpix
Pekka Rinne på bänken.

– Men det är så det är och det spelade ingen roll efter den starten på tredje perioden. Efter det där snabba första målet fick vi och hela hallen extra energi och det är då vi är som bäst. 

Efter Patrics bortdömda strut gjordes inga fler avtryck i protokollet, så hemmalaget vann med 4-1 och kan nu skaffa sig slagläge redan i nästa match – som spelas i den blågule pingvinens gamla hemstad Nashville natten till söndag. 

– Det är fortfarande långt kvar, men om vi fortsätter spela som i tredje perioden i natt ser det helt klart bra ut, konstaterar han.

Hörnqvist jublade för sitt mål men fick efter lång stunds videogranskning målet bortdömt efter att lagkamraten varit offside.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM