Stanley Cup 2017

Pittsburgh replikerade – efter bottennappet

avPer Bjurman

MUSCLE SHOALS, ALABAMA. Nej, regerande mästarna har inte slut på bränslet. 

Pingvinerna från Pittsburgh  studsade snabbt och spänstigt tillbaka efter plattmatchen i onsdags och kvitterade den östra konferensfinalen mot Ottawa i natt.

– Vi har hela säsongen spelat bra i matchen efter mindre lyckade insatser och det gjorde vi verkligen den här gången också, säger Carl Hagelin till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det blev en allmänt spridd sanning efter det håglösa framträdandet under 1-5-förlusten i Canadien Tire Centre i förrgår natt. 

Pittsburgh Penguins orkar inte mer.

De många skadorna har, i kombination med mängden hockey de spelat det senaste åren, till slut tagit ut sin rätt.

Bränslet är slut. 

Men repliken kom alltså snabbt:

De svarade i nattens fjärde batalj mot Ottawa för sin kanske hittills bästa insats i hela serien och hade så sent som i slutet av andra perioden rättvis 3-0-ledning. 

– Ja, nej, vi är inte alls slitna. Vi är alla vältränade och klarar av det här. Ibland gör man helt enkelt bara dåliga matcher, säger Carl Hagelin på telefon från den kanadensiska huvudstaden.

– Det viktiga är hur man svarar såna gånger och vi har hela säsongen spelat bra i matchen efter  mindre lyckade insatser och det gjorde vi verkligen den här gången också. Vi hade energi och bra fart på skridskorna. Vi borde ha behållit den där 3-0-ledningen hela mittperioden, men de lyckades få in en reducering i slutet och sedan blev det lite farligt. 

Styrning på Karlssons skott

Ja, i tredje fick Sens – som fram till dess sett något bleka ut – momentum och började uppträda med mer bett och när Tom Pyatt efter femton minuter styrde in ett Erik Karlsson-skott kändes det som att de var på väg att iscensätta samma slags comeback som i hemmamatcherna mot New York Rangers.

Slutforceringen blev också vildsint.

– Ja, de tryckte på bra och hade vassa chanser, men vi stod upp och höll emot in i slutet. Väldigt starkt, fortsätter ”Hagge”.

”Ska inte kommentera Erik”

Ett skäl till att hemmalaget lyckades iscensätta en dylik push var att Erik Karlsson fick, eller skaffade sig, lite friare tyglar.

Han har annars haft färre iögonenfallande solouppvisningar i den här serien än i de två föregående. 

Men fråga inte Carl Hagelin om det beror på att Penguins  lyckas hålla honom i schack eller något annat. 

– Nej, skrockar han, jag gör bäst i att inte kommentera Erik. Då dyker han säkert bara upp och gör tre mål i nästa match...

– Sanningen är väl att ingen som stått ut särskilt mycket i den här serien. Den är för jämn och hård för det.

Och nu står den 2-2 och ska avgöras i bäst av tre matcher.

– Mm, det är för det här man försöker skaffa sig hemmaplansfördel. Vi får spela hemma i PPG Paints där vi känner oss trygga. Jag ser fram emot det, säger ”Hagge”.

Match nummer fem spelas på söndag – på Sverige-vänliga tiden 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM